A jövőben nem módosíthatnának tetszés szerint?

A parlamentnek benyújtott, a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletét érintő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat szerint, a pénzügyi intézmények a jövőben nem módosíthatnák tetszés szerint, az ügyfelek számára kedvezőtlenül a lakossági kölcsönszerződéseket és a fogyasztókkal kötött pénzügyi lízingszerződéseket.

A lakossági kölcsönszerződés vagy fogyasztóval kötött pénzügyi lízingszerződés esetén kizárólag a kamatot, díjat vagy költséget lehetne egyoldalúan - az ügyfél számára kedvezőtlenül - módosítani abban az esetben, ha a szerződés ezt a módosítandó költségelemre hatással lévő - a szerződésben egyértelműen, konkrétan meghatározott - feltételek megváltozása esetére lehetővé teszi. Azt, hogy a módosításra a szerződés szerint mód van, a pénzügyi intézménynek kell bizonyítania.

Annak érdekében, hogy az ügyfél valóban értesüljön a kedvezőtlen változásról, és legyen lehetősége felmérni más pénzügyi szolgáltatók ajánlatait, a módosítást - kivéve a referencia kamatlábhoz kötött kamat változását - legalább 60 nappal korábban a hirdetményben közzé kellene tenni. A módosításról, és a törlesztő részlet ebből adódó változásáról az érintett ügyfeleket a hatályba lépés előtt 40 nappal postai úton, vagy más, a szerződésben meghatározott közvetlen módon is értesíteni kellene.

Az egyéb szerződések esetében kamatot, díjat vagy egyéb szerződési feltételt csak akkor lehetne egyoldalúan, ha a szerződés ezt külön pontban, egyértelműen meghatározott feltételek, illetve körülmények esetére lehetővé teszi, s a módosítást 15 nappal korábban, hirdetményben közzé is kellene tenni.

A kamat, díj vagy költség ügyfél számára kedvezőtlen módosítása esetén az ügyfél a módosítás hatályba lépése előtt ingyenesen felmondhatná a szerződését.

A javaslat azt is kimondja, hogy új díj bevezetésével a szerződés egyoldalúan nem módosítható. Az egyoldalú szerződésmódosításra vonatkozó rendelkezéseket a törvény hatályba lépése után kötött szerződésekre kell alkalmazni.

A törvényjavaslat korlátozza a pénzügyi intézmények kizárólag ingatlanfedezet mellett vállalt kitettségét is: az egyedi kitettség, nem haladhatja meg az ingatlan piaci értékének száz százalékát, az ilyen kitettségek együttes értéke pedig a fedezetül szolgáló ingatlanok együttes piaci értékének hetven százalékát.