Az Arany és a Gazdasági Válság

Az utóbbi 40 évben az arany ára jobban nőtt, mint a Dow Jones-index 


A világ úszik a pénzben, amely mögött nincs semmiféle fedezet, és így tulajdonképpen értéktelen. Az Egyesült Államok / a Federal Reserve Bank FED / lélegzetelállító sebességgel nyomatja az US dollárt, és árasztja el a piacot.



Szakértők úgy vélekednek, hogy belátható időn belül az egész világra kiterjedő pénzügyi válság következhet be. Többek között olyan helyzet állhat elő, ahol „negatív reálkamatok”-ról leszünk kénytelenek beszélni.

Ez akkor következik be, ha az infláció a kamatnyereségnél magasabb, sőt a betét akár még veszteségessé is válhat, mint az az USA-ban részben már ma is történik. Pénzügyi körökben 6% inflációval számolnak / nem hivatalos, kozmetikázatlan adat /.

Az euro nevű mesterséges valuta sem védett az infláció ellen. Épp ellenkezőleg. Függ ugyanis a dollártól, mivel az Európai Központi Bank / EZB / valutatartalékának 80%-át US dollárban kell tartani.

Az EZB az eurot is rohamtempóban értékeli le, és ennek ellenére 2007-bena pénz mennyisége évente kereken 8,0-8,5%-kal nő. Ez 8,5-9,0 évente a pénz értéke feleződésének felel meg!


Az arany árának emelkedése / ill. a papírpénz értékvesztése / ennek következtében az elkövetkező években még hangsúlyosabbá fog válni.

Ez sok valutaterület fokozódó állami eladósodásával és a nemzetközi piacon jelen lévő pénzmennyiség rohamos növekményével függ össze. Az arany árának ennek megfelelő felértékelődése ezáltal előre programozott.

„A papírpénz előbb vagy utóbb belső értékéhez – a nullához – tér vissza.”
                                                                                        Voltaire / 1694-1778 /

 

Van kereslet

 

Mint minden befektetés, úgy az aranyba vagy egyéb nemesfémbe való befektetés is hozhat nyereséget és veszteséget egyaránt.

Az arany hosszútávon mindenképpen jó befektetés, erre számos tényező utal. Irracionális spekulációs kilengésektől eltekintve elmondható, hogy az arany árfolyama több száz évre visszatekintve stabilan emelkedett napjainkig.

Ennek a legegyszerűbb magyarázata az, hogy a Föld népességének valamint az ipari felhasználásnak a növekedésével egyre csökkenő kibányászható tartalékok állnak rendelkezésre. A legelemibb piacgazdasági tételek egyike pedig az, hogy a kínálat és a kereslet határozzák meg az árakat. Ha nagyobb a kereslet, mint a kínálat, akkor az árak emelkednek. Ugyanez igaz az ezüstre és más nemesfémre is, mint az árutőzsdék egyre fontosabb fémjeire.

Peter Brezinschek az ausztriai Alpbachban tartott egyik konferencián osztotta meg adatait a hallgatósággal. Ezek szerint Nabucco udvarában egy uncia aranyért 350 vekni kenyeret lehetett venni. Ma körülbelül 730 euróba kerül az arany unciánként, egy kiló kenyér pedig 2,10 euró, vagyis jelenleg 348 vekni kenyér vásárolható egy unciányi aranyért. A ráta tehát gyakorlatilag nem változott – fejtegette Brezinschek a Die Presse beszámolója szerint.

A legfrissebb előrejelzések szerint a következő időszakban érdemes lesz aranyat venni, megmozdult ugyanis az aranypiac, a befektetési arany árfolyama emelkedik, és egyre többen vélekednek úgy, hogy a nemesfém komoly drágulás előtt áll. Számos tényező mellett a gazdasági válság miatt biztonságra vágyó lakossági befektetők egyre növekedő kereslete állhat a háttérben, így az arany éves szinten a bankbetéteknél, egyes részvény befektetéseknél is vonzóbb hozamot ígérhet.

A hírek szerint ugyanis az Egyesült Államokban szabályozni kívánják a különböző, a mindennapi életben is létfontosságú termékekkel, így például az olajjal és gabonákkal történő határidős kereskedést annak érdekében, hogy ne legyenek óriási kilengések a piacon. A cél az, hogy ne a jelentős tőkeáttétellel működő olaj- és gabonaalapok tevékenysége határozza meg az árfolyamot, hanem a kereslet-kínálat valódi alakulása szabja meg a piac irányát.

Az arany esetében más a helyzet, ott jellemzően nincs szó kockázatos tőkeáttételes pozíciókról, hanem a befektetők
sok esetben fizikailag megvásárolják az aranyat. Ha esetleg valóban korlátozni fogják az olaj- és gabona tranzakciókat, akkor az árupiacon sok pénz fog más célt keresni, ami kedvezhet az aranynak. Bizonytalan gazdasági helyzetben amúgy is felértékelődik az arany, mivel az emberek biztos, értéktartó befektetésnek tartják, ha az említett 1020 dollár körül lévő ellenállások elesnek, akkor szabad lesz az út az 1200-1300 dolláros szintek felé, ebben az esetben nem kell éveket, hónapokat várni a magas árfolyamszintek eléréséig.

 

Az Arany és a Gazdasági Válság


Ha jól megnézzük, az egész pénzügyi rendszer a bizalomra épül. Ahhoz, hogy bármilyen pénzügyi terméket, - vagy magát a pénzt - használjuk, bíznunk kell abban, hogy ténylegesen annyit ér, mint amennyit mondanak róla. Csak akkor dolgozunk pénzért, ha elfogadjuk, hogy a munkáért kapott pénzen értéket tudunk venni. S napjainkban a pénz egyre inkább csak egy néhány számból álló karakter a bank számítógépén…

A gazdasági válság egyik legnagyobb rombolása abban nyilvánul(t) meg, hogy a pénzügyi rendszerbe vetett bizalom alapjaiban megingott. Egyes országok pénzei értéküket vesztették, a befektetések – megtakarítások értéke is jelentősen csökkent. A hitelek drágulása is annak köszönhető, hogy a bankok nehezebben tudnak pénzforráshoz jutni.

Nem tudjuk, kiben – miben bízzunk, hisz nem kevesebbről van szó, mint a megélhetésünkről, az életünkről. Igyekszünk megtalálni a legbiztosabb dolgokat, amikben még bízhatunk.

Egyre többen térnek vissza a legősibb nemes fizetőeszközhöz, az aranyhoz, mely több ezer éve áll az emberiség szolgálatában.

Az aranyban alkalmazott befektetések – megtakarítások még gazdasági válság esetén is őrzik értéküket.

 

Az arany árát befolyásoló tényezők

 

  • Gazdasági válság – mivel nagy biztonságot ad, sokan választják értékeik megőrzésére
  • Infláció – a pénz értéktelenedése is hatással van az arany árára
  • Betéti kamatokat meghaladó infláció – ha ez bekövetkezik, egy adott pénzben tartott érték csak veszít az értékéből
  • Értéke sosem lesz nulla – egyedülálló módon az arany olyan befektetési forma, mely sosem veszti el teljesen az értékét. Természetesen árfolyama eshet, de nulla sosem lesz.
  • Gazdasági, ipari, egészségügyi felhasználás – mivel sok területen használjuk az aranyat, a kereslet nem szűnik iránta
  • Véges nyersanyag – a világ aranykészletének jelentős részét már kibányászták. A nagy kereslet és az arany mennyisége nagymértékben emelheti az árát.
  • Aranyfelvásárlás – egyes országok (pl. Kína) aranyba fekteti pénzét, így felvásárolja a világ aranykészleteit.
     

Hogyan meséljük el, mutassuk be, tegyük érthetővé, miért ébreszt sokakban oly lázas szenvedélyt ez a fém

 


Az arany megvilágítja a világ történelmét, s az arany története magyarázatot ad az emberekére. Még ha a XX. század második felében a pénzek királya, a dollár némileg elhomályosította is a ragyogását, az arany mit sem veszített a hatalmából, és ma sokkal inkább, mint valaha, a jövő biztosítékaként szolgál, olyan talizmánként, amely képes megvédeni a legrosszabbtól.

Az ókori Egyiptomiak a „Nap Húsának” az inkák a „Nap Verejtékének” a Perzsák „Isten Vetésének„ hívták.. Az első hindu filozófusok szerint az „Ásványi fém”A nyugati filozófusok úgy tekintettek erre a fémre, mint a nap fényének, valamint a világegyetem isteni értelmének leképezése. Élénk csillogása és természetes színe miatt valóban a naphoz a „csillagistenhez” hasonlít, s akárcsak a nap is változatlan tehát örökkévaló. A legrégibb időktől fogva elkápráztatja az embereket, és végigkíséri az emberiség egész történelmét: az arany ugyanis egyetemes.


Ugyanakkor az arany ritka, ezért a vágyakozás és sóvárgás tárgya. Így aztán az aranynak köszönhetően birodalmak születek és omlottak össze; kegyetlen, kíméletlen, nemegyszer testvérgyilkos háborúk robbantak ki miatta; mindenre elszánt kalandorok vágtak neki a háborgó óceánoknak, a perzselő sivatagoknak, az áthatolhatatlan őserdőnek, hogy kontinenseket hódítsanak meg, s gyakran nagy múltú civilizációkat döntsenek romba, ahogy Cortés és Pizarro tette; a sárga fém utáni vágytól elvakított férfiak vetették bele magukat az Eldorádó keresésébe ( a szó spanyolul annyit jelent: „az arany országa” ) ; kapzsi államok egész népeket igáztak le, tizedeltek meg vagy gyarmatosítottak; népirtásokat, szörnyű bűnöket követtek el a nevében; az arany erényeseket rontott meg, tudós bölcseket ejtett rabul és kergetett őrületbe csalások és látványos lopások tettek tönkre embereket és országokat ádáz marakodás szaggatott szét végérvényesen családokat, egész népek hagyták el hazájukat, mint például a kaliforniai aranyláz megszállottjai, a negyvenkilencesek vagy a szerencsétlen brazil aranyásók a garimperiók.

Mint fizetési eszköz, az első aranypénzt i.e. a XVII században az egyiptomiak verték. Azonban a valódi kereskedelmi jelentősége a görögök által terjed el az i.e. VII században. A forgalomban az aranypénz nagyon kopott és ez a súlyának és értékének veszteséget okozott, ezért alkalmakként kevésbé értékes fémekkel helyettesítették az aranyat. Ezüsttel, rézzel, bronzzal vagy az aranyat keverték egyéb színesfémmel.

Attól a pillanattól kezdve, hogy az emberek tudtak írni és olvasni, a fémpénzekkel való ügyletelés helyett írással: levelekkel, ígéretekkel, rendelvényekkel helyettesítették az ércet.

A Kr. e. 20. sz.-ban Babilonban a helybeli kereskedők és bankárok között már papírpénzek és csekkek forogtak, amelyek formátuma még messze volt a maiaktól, de elmésségük mégis figyelemreméltó. Hasonló szellemes eljárásokkal találkozunk Görögországban, a hellenisztikus Egyiptomban (Alexandria).

Rómában ismerték a folyószámlát, az argentariik rovataiban tartozik-követel rovat szerepel. Minden hiteleszközt: váltó, adóslevél, hitellevél, bankjegy, csekk ismertek az iszlám kereskedők. Európa csak újra rátalált ezekre a formákra, amikor kereskedelme szükségessé tette a pénzforgalom bonyolultabbá válását.

Rengetegszer előfordult már hogy az emberek elveszítették MINDEN PÉNZÜKET, mert AZ elértéktelenedett, ez lett a koronával, majd alig 20 éven belül pedig a pengővel, amikor a gyerekek játszottak a pénzkötegekkel és az utcán söpörték.

1914-ben a világ államai egységesen bevezették az aranyfedezetet a papírpénz értékének megőrzéséhez.

1970-ben Nixon amerikai elnök megszüntette az aranyfedezetet, s azóta a papírpénz és az arany útja különvált bizonyos mértékben.

 

A papírpénzek értékét a kibocsátó ország gazdasága szavatolja, az arany árát pedig a világpiac tényezői határozzák meg.

A Befektetési Arany Előnyei

 

Mint a neve is mutatja, a befektetési arany kifejezetten vagyonunk aranyban tartására lett kialakítva. Magyarországon 2004-óta törvény adta lehetőség a befektetési arany vásárlása és tartása.

Főbb tulajdonságai

Színarany (999.9 tisztaságú)
Áfa-mentes befektetés
Luxusadó-mentes – szemben az arany ékszerekkel
Előállítási költsége alacsonyabb az ékszereknél
Dologi érték – kézzelfogható befektetés
Nincs csődkockázata
Egyedi sorszámozott aranytömbök – nyilván lehet tartani
Minőségi bizonyítvánnyal rendelkezik


A világon bárhol elfogadott
Egyszerűen pénzre váltható
Ára a világpiaci ártól függ

 

Az arany évezredek óta az emberiség legelfogadottabb fizetőeszköze

 

Napjainkban jelentősége megnőtt, hiszen - szinte - az egyetlen elérhető befektetési forma, amivel kivédhetők a válság(ok) okozta káros hatások. Persze ez az eszköz is csak akkor szolgál jól bennünket, ha hozzáértéssel használjuk. Biztonsága mellett az arany rendkívül jól jövedelmező üzletág, napjaink sikerterméke.

Ne hidd, hogy a bankok Érted vannak. Ne hidd, hogy a tőzsde Érted működik. Szakíts a hagyományokkal, ismerd meg és kezd el használni. Kezd el a magad javára fordítani.

Tanulj és tapasztalj. Hallgass meg mindenkit, de sose higgy el semmit. Hajlandó legyél megkérdőjelezni azt, amit mondanak, és te magad is járj utána a javaslatoknak. Légy nyitott a változásra, és legyél kész tenni is érte. Legyen meg a saját tapasztalatod, majd alakítsd ki a saját valóságod és alkalmazd.


Miért gondolod, hogy az, aki tanítja, többet tud nálad? Miért gondolod, hogy az ő véleménye jobb a Tiédnél? Miért gondolod, hogy ő jobban tudja, hogy most éppen minek fog emelkedni vagy éppenséggel esni az árfolyama? Előfordul, hogy mi egy farmerben is tudunk annyit, mint más pingvinjelmezben.

A világban minden a profitról szól. A profitról most. Most és azonnal!
Az érdekről.
A hihetetlen mély összefonódásokról és hazugságokról.
A csalásról.
És néhány zseniről… akik megláttak valamit, amit rajtuk kívül senki….
A többiek mind vagy az élősködői, vagy annak életben tartói.

Eddig senki nem beszélt erről – vérlázító?

Döntsd el hova szeretnél tartozni. Élősködő? Életben tartó vagy a rendszert megismerő és szolgálatodba állító?

Ragadd meg az alkalmat, adj esélyt önmagadnak és ismerd meg a pénzvilág eszközeit, módszereit és szereplőit. Biztos vagyok benne, hogy majd el fogod tudni dönteni, hogy miben hiszel és miben nem. Elkezdheted meglátni a hazugságokat és félreteheted a félelmeid.

Az arany és az ezüst, mint történelmileg garantált védelem az infláció és értékvesztés ellen

 

Ha az ember meggondolja…


…hogy a 20. században 25 hiperinfláció következett be / több esetben több, mint 50 % felett /

…hogy az 1946-os magyarországi valutareform alkalmával a világtörténelem legnagyobb arányú hiperinflációját követően egy új forint nem kevesebb, mint 400 kvadrillió pengő helyébe lépett / a 4 után 27 nulla /

…hogy Németországban az 1924-es inflációs évben egy vekni kenyér 1 billió márkába / milliószor millió / került

…hogy az US dollár 1971 óta / az aranytól való elszakadás / vásárlóerejének kereken
80%-át elvesztette

 



…hogy az amerikai államadósság naponta majdnem 2 milliárd dollárral emelkedik

…hogy az USA összes adóssága 53 billió dollárral, 2006-ban több volt, mint az egész világ társadalmi összterméke

…a német államadósságot 8 millió euró kamat terheli óránként

…hogy a német márka, amely a legstabilabbak közé számított, az euro általi leváltásának időpontjában 1949/50-es eredeti vásárlóerejének csupán 5%-ával bírt.

 

Ne veszíts