Ugrik a foglaló, ha nincs hitel?

A hitelfeltételek gyors szigorítása és a svájci frankos hitelek hirtelen eltünésével,ha lakásvásárlás kellős közepén állsz fel kell készülnöd, hogy elveszítheted a foglalót.

Ha a bank épp a foglaló letétele után, de az érkeztetett adásvételivel benyújtott hitelkérelem elbírálása előtt változtat a hitelpolitikáján, ( előfordulhat, hogy nagyobb önrészt ír elő ) és ezért nem jutsz hitelhez, kicsúszhatsz a határidőből, a foglaló szabályai érvényesek, az eladó tehát megtarthatja azt.

Amennyiben az adásvételi szerződésben kikötötted, hogy a hitelfinanszírozás elmaradása miatt a foglaló szabályai nem érvényesek, akkor nincs miért izgulnod.

Mit tehetsz ebben a helyzetben?

Egyik megoldás ha kivárod, amíg a tisztázódik, hogy a bankok milyen feltéátelek mellet hiteleznek, olyan stabillá nem alakul a helyzet mely alapján az előminősítés során szinte biztosan pozitív elbírálás alá kerülsz, vagy ha már nem tudsz várni mérlegelned kell, hogy a hitelfeltételek változása miatt hitelképes maradsz-e.

A mostani helyzetben, a pár napja még hitelképesnek bizonyultál, előfordulhat, hogy amiatt nem engedi engedi át a kérelmedet mert egyrészt felfüggesztették a devizahitelezést, a forinthitel lehetősége megmarad, de a magasabb kamatok miatt az igazolt jövedelem esetleg már nem elegendő a törlesztésre,a pénzintézet szabályzata szerint.

A másik ok, hogy megemelték az önrészt, ebben az esetben vagy több készpénzt kell előteremtened, vagy egyéb ingatlan fedezetet kell jelzáloggal terhelni.

Érdekes, egyes bankok arra hivatkoznak, hogy a hitelfelvevőknek túl nagy kockázat a forint árfolyamának ingadozása, ezért nem hiteleznek devizában. Ez persze korábban nem jelentett problémát. Az igazság az, hogy a pénzintézetek nem tudnak forrást biztosítani a hitelekhez svájci frankban, ezért inkább az eurót vagy a forintot ajánlgatják.

A svájci frank kamatok ugyancsak megugrottak némileg. A háromhavi LIBOR, amihez a legtöbb hitel kamatköltségeit kötik az utóbbi időszakban megszokott 2,7-2,8%-ról 3,1%-ra emelkedett annak ellenére, hogy az alapkamatot 25 bázisponttal 2,5%-ra csökkentették. A LIBOR emelkedése egyelőre nem jelent számottevő drágulást a törlesztőrészletekben.

Ezzel együtt nem valószínű, hogy a következő években olyan könnyű lesz devizahitelhez jutni, mint korábban, tehát kénytelen-kelletlen újra a forinthitelek felé kell fordulni.


Ha államilag támogatott forinthitelt akarsz felvenni, akkor új lakás vásárlása esetén az ingatlan forgalmi értéke nem haladhatja meg a 30 millió forintot, használtnál pedig a 15 milliót.
Új építésű ingatlanhoz 15, használthoz 5 millió forintos maximális hitel igényelhető.

15 millió forint új lakásra támogatással

Az FHB Banknál az új lakásra felvehető maximális 15 millió forintra a THM jelenleg 7,5% környékén alakul, ha bevállalod a 30 éves futamidőt 5 év türelmi idővel (csak kamatot törlesztesz) és 1 éves kamatperiódussal, valamint jelzáloglevél kamattámogatás mellett. (Azért érdemes egy éves kamatperiódust választanod, mert remélhetőleg az alapkamat csökkeni fog.)

Ilyen esetben – életbiztosítás és lakástakarék-pénztári megtakarítás nélkül – a törlesztőrészlet 91 ezer forint környékéről indul. Ha nem kérsz türelmi időt, akkor az induló törlesztő 105 ezer forint.

5 millió forint használt lakásra támogatással


Az FHB Banknál a használt lakásra felvehető maximális 5 millió forintra a THM jelenleg 9,47% környékén alakul 30 éves futamidővel, 5 év türelmi idővel (csak kamatot törlesztesz) és 1 éves kamatperiódussal, valamint jelzáloglevél kamattámogatás mellett.

Ilyen esetben – életbiztosítás és lakástakarék-pénztári megtakarítás nélkül – a törlesztőrészlet 38 ezer forint környékéről indul. Ha nem kérsz türelmi időt, akkor az induló törlesztő 41 ezer forint.


Kétfajta támogatás létezik:

egyik a jelzáloglevéllel finanszírozott hitelek kamattámogatása, másik pedig a kiegészítő kamattámogatás.

Különbség a kettő között, hogy az előbbit bármely magánszemély új és használt lakásra, utóbbit viszont kizárólag élet- vagy házastársak, illetve gyermekeiket egyedül nevelő szülők igényelhetik új lakás vásárlására, építésére.

Mindkét támogatási forma lényege, hogy a piaci kamatot az aktuális ötéves állampapírhozam 60-, illetve használtlakás vásárlása esetén 40 százalékával csökkentik.

20 millió forint új lakásra piaci alapon

Az FHB Banknál az új lakásra felvehető piaci alapú forinthitelre 20 milliós hitelösszegnél a THM jelenleg 13,7% környékén alakul 30 éves futamidő és 5 éves türelmi idő mellett, 1 éves kamatperiódussal.

Ilyen esetben – életbiztosítás és lakástakarék-pénztári megtakarítás nélkül – a törlesztőrészlet 220 ezer forint környékéről indul.

10 millió forint használt lakásra piaci alapon

Az FHB Banknál a használt lakásra felvehető piaci alapú forinthitelre 10 milliós hitelösszegnél a THM jelenleg szintén 13,7% környékén alakul 30 éves futamidő és 5 éves türelmi idő mellett, 1 éves kamatperiódussal.

Ilyen esetben – életbiztosítás és lakástakarék-pénztári megtakarítás nélkül – a törlesztőrészlet 110 ezer forint környékéről indul.


Az itt szereplő konstrukciók nem számítanak hivatalos ajánlattételnek. Az információkat mindenki számára elérhető, publikus forrásból szereztük be.