Több banknál is várható a devizahitelezés ideiglenes szüneteltetése

Több banknál is várható a devizahitelezés ideiglenes szüneteltetése, még akkor is, ha nem jelentik azt be hivatalosan.


Már zajlik a bankoknál a devizás konstrukciók átárazása, és több helyen BAR-listás magánszemélynek már nem adnak hitelt.
 
A devizahitelezés mellett eddig kiálló bankoknak a napokban komoly döntést kell hozniuk, a pénzügyi válság begyűrűzésekor egyértelművé vált, hogy a legkockázatosabb, japán jen alapú hitelek gyorsan eltűnnek majd a kínálatból.

Mivel a bankközi piacon csak nehezen és drágán lehet svájci frankhoz jutni, a pénzintézeteknek már nem érdekük, hogy ilyen pénznemben hitelezzenek. Ha meg is maradnak ezek a termékek, a bankok a kondíciókat olyan mértékben közelítik majd a forinthitelekéhez, hogy ez utóbbiakat lesz érdemes felvenni.

A BAR-listás ügyfeleknek mostanában nem lesz könnyű hitelhez jutniuk, még akkor sem, ha már visszafizették a tartozásukat. Az OTP Bank már egyáltalán nem fogad be hitelkérelmet a központi hitelinformációs rendszerben akár csak passzívként szereplőktől .

A magas finanszírozási arányú konstrukciók is eltűnőben vannak, vagyis elmúltak azok az idők, amikor egy-egy ingatlan értékének majdnem száz százalékáig lehetett hitelt felvenni az akkor olcsónak számító devizában .

A devizahitellel rendelkező ügyfeleket a bankok adminisztratív módon valószínűleg nem teszik át más konstrukcióba, a feltételek változása miatt ugyanakkor lehetséges, hogy érdemesebb lesz forinthitelre váltani a már meglévőt.

Az MKB után, a Volksbank is felfüggesztette a devizahiteleit, a K&H Bank már nem fogad be magas finanszírozású konstrukciót, a már  korábban  befogadott,  de  még  nem  döntött  magas  finanszírozású ügyleteket, a standard jövedelem alapú finanszírozás szerint, azaz maximum a Hitelbiztosítéki Érték 80%-ig hagyják jóvá.



A hitelválság eseményei miatt korlátozza a devizahitelezését a magyarországi Raiffeisen Bank, erről az anyabank, a Raiffeisen International szóvivője, Lars Hofer nyilatkozott a Reuters-nek.

"A Raiffeisen Bank tovább folytatja a devizahitelezést, amely azt jelenti, hogy a piaci helyzetre való tekintettel a vállalati ügyfelek és az önkormányzati ügyfelek esetében a svájci frank alapú hitelezést átmenetileg felfüggesztettük és az euró alapú hitelezést részesítjük előnyben.

A lakossági ügyfelek körében a svájci frank alapú hitelezés az euró mellett továbbra is elérhető. Természetesen folyamatosan nyomon követjük a piaci folyamatokat, a jelenlegi gyakorlatot alapvetően a nemzetközi pénzpiaci helyzet változtathatja meg.



Az ÁHF Zrt. stabil helyzetére hivatkozva a következő döntést hozta:

    Továbbra is zavartalanul folytatja CHF alapú ingatlanhitelezését
     Nem emel a beérkező hitelek kamatkondícióin
     Nem csökkenti a finanszírozási arányokat
     Egyetlen hitelfajtájához sem kér továbbra sem jövedelemigazolást
     Továbbra is hajlandó magánszemélynek 100 millió forintig finanszírozást biztosítani
     Folytatja magáningatlan-fedezetes KKV finanszírozását, és cégek tulajdonában lévő ingatlanok lízingjét.