Te kihez fordulnál?

Sokat spórolhat magának az a vállalkozás, amelyik közvetítőcéget vesz igénybe a legolcsóbb banki finanszírozás megtalálásához

Egy átlagos kis- vagy középvállalat általában nem alkalmaz pénzügyes munkatársat, az ilyen feladatokkal más végzettségű kollégáit, esetleg könyvelőjét bízza meg. Ha a cégnek finanszírozási igénye van, jobbára automatikusan számlavezető bankjához fordul. Pedig lehet, hogy olcsóbb megoldáshoz jutna, ha független közvetítőcéget keresne meg. Ráadásul akár hetekkel gyorsabban.

A hitelközvetítők az igényfelméréstől a kölcsön folyósításig jelen vannak, s a bank döntésimechanizmusához igazodva terjesztik elő a hitelkérelmet . A hitelközvetítőket általában az évi mintegy 500 millió forint nettó éves árbevételű cégek keresik meg leggyakrabban. Pedig e méret fölött már lehet saját pénzügyese a vállalatnak, ráadásul őket már a bankok is gyakrabban keresik meg közvetlen ajánlataikkal.

Sok kkv ugyanakkor azért jön hozzánk, mert valami baj van a könyveivel, cash-flowjával, így már több hitelintézetnél is elutasították. A biztosítási közvetítőkkel ellentétben a hitelügynökök szerepe a finanszírozási szerződés megkötésekor, az összeg folyósításakor általában véget ér.

A hitelközvetítők viszonylag szűkszavúan nyilatkoznak a munkájuk fejében várt díjazásról. A legáltalánosabbnak tűnő megoldás szerint a megbízó ügyfél a finanszírozás sikeres előkészítése után az elnyert kölcsönösszeg 2-4 százalékára rúgó sikerdíjat fizet.

Mellé az ügynökség a hitelintézettől is kaphat fix jutalékot. Az ügyfél által fizetendő – előzetesen lefixált – sikerdíj pontos mértékét befolyásolhatják a megbízó kkv jellemzői és az ügylet nagysága. Ami a banki fizetséget illeti, a közvetítői függetlenséget befolyásolhatja, hogy sok hitelintézet a hozott üzletek volumenétől függően sávosösztönzési jutalékrendszert alkalmaz ügynökei számára a kkv-finanszírozások esetében.

Az egyedi, nagyobb ügyleteknél viszont kizárólag az határozza meg a közvetítő díját, hogy a bank számára mennyire jövedelmező az adott finanszírozási szerződés. – írja az Üzlet & Siker, a Figyelő kkv-magazinja.

Van véleményed? Szerinted bukhat vagy nyerhet? Te hogy döntenél?