2009. július 1-jétől megszűnő állami támogatások


Mindannyiunk előtt ismert, hogy a Kormány 2009. július 1-től a lakástámogatásokat megszünteti. A lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet, valamint a fiatalok lakáskölcsönéhez kapcsolódó állami kezesség vállalásának és érvényesítésének részletes szabályairól szóló 4/2005. (I. 12. ) Korm. rendelet [Fészekrakó program] módosításáról szóló 125/2009. (VI. 15.) Korm. rendelet 2009. június 15-én jelent meg a Magyar Közlönyben.

2009. július 1-jétől megszűnő állami támogatások:

- lakásépítési kedvezmény,( LÉK)
- fiatalok otthonteremtési támogatása,( FOT)
- jelzáloglevél kamattámogatás,
- kiegészítő kamattámogatás,
- megelőlegező kölcsön

A 2009. június 30-ig fenti támogatási formákra befogadott kérelmek lebonyolíthatók, azonban ezen támogatások iránti kérelmet július 1-től már nem fogadják be

A kiegészítő kamattámogatásos hitelek megszűnésével 2009. július 1-től a köztisztviselők és közalkalmazottak részére sem nyújtható az állam készfizető kezességvállalása mellett hitel.

Saját erő megléte nélkül is befogadják a kérelmeket, egy átmeneti szabályozás szerint elégítik ki a kérelmeket, ez az engedékenyebb szabály kizárólag az alábbi esetekben megengedett:

a)    kiegészítő kamattámogatásos lakáshitelek (új lakás építés, vásárlás)
b)    jelzáloglevél kamattámogatásos (FHB-s) hitelek (új lakás építés, vásárlás, bővítés, korszerűsítés)
c)    közvetlen támogatások (LÉK, fél LÉK, FOT, megelőlegező kölcsön)
d)    Fészekrakó program keretében igényelhető kiegészítő kamattámogatásos és deviza alapú üzleti feltételű hitelek
e)    Köztisztviselők és közalkalmazottak állami kezességvállalása mellett igényelt hitelei
f)    továbbá bármely lakáshitel, abban az esetben, ha az a)-e) pontokban felsorolt termékkel együtt, azonos hitelcél érdekében került benyújtásra

A saját erő megfizetésének, beépítésének igazolására az ügyfélnek 60 napot biztosítanak. Amennyiben ezen időn belül nem sikerül teljesítenie az ügyfélnek ezt a feltételt, mind a támogatásra, támogatott hitelre, mind a piaci feltételű hitelre vonatkozó igényt tárgytalannak tekintik. 

Fontos! hogy mind az ügyfél, illetve ügylet minősítéséhez és bírálatához szükséges valamennyi dokumentumnak legkésőbb 2009.06.30-ig be kell érkeznie az adott bankfiókba.

A kívánt saját erő beépítésének igazolásához ismételt műszaki ellenőrzés szükséges, amelynek költségét az ügyfél viseli.

Szerződést minden esetben kizárólag a saját erő megfizetésének, beépítésének igazolását (melyet az értékbecslő által frissített értékbecslés/műszaki ellenőrzés is alátámaszt) követően kötnek az ügyféllel.


II. A Fészekrakó programban nyújtott hitelezéssel kapcsolatos változások

A nyújtott kölcsön összege nem haladhatja meg a hitelcél ingatlan vételárának, új lakás vásárlás vagy építés esetén a telekárral együtt számított, általános forgalmi adót tartalmazó vételárának vagy építési költségének a 70%-át (a korábbi 90% helyett), tehát itt az önerő mértéke növekedett.


Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com