Megszavazták és petíció a bankszövetség elnökéhez

A fogyasztók számára az egyoldalú banki szerződésmódosításról szóló jogszabály hatályba lépése után mi változik?

-ha a bank a jegybanki alapkamat mozgására hivatkozva megváltoztatta a hitel kamatát, a kezelési költséggel már nem teheti ugyanezt, a szerződés módosításakor egy költségelem változásával csak egyetlen, az adott változással összefüggő ártényező módosítását indokolhatja.
-60 nappal a tervezett változtatások előtt az ügyfél személyes értesítést kap arról, mit fog megváltoztatni a bank.
-aki a számára kedvezőtlen változtatásokat nem kívánja elfogadni, díjmentesen visszafizetheti a felvett kölcsönt és felmondhatja a szerződést. (Ez az előírás a jelzáloglevelekkel fedezett, valamint változó kamatozású kölcsönökre nem vonatkozik.). Ha a váltás egy kedvezőbb hitel felvételével történik, annak természetesen lehetnek egyszeri költségei.
-a bankoknak 120 napjuk lesz arra, hogy alkalmazkodjanak és a a meglévő hitelszerződések jövőbeni változtatásaira is vonatkoznak.

A GVH további változásokat is remél, pl. hordozhatóvá kellene tenni a lakáshitelek állami támogatásait, és nemcsak a hiteltermékeknél, de az egyéb banki szerződéseknél (folyószámla, betét, hitelkártya stb.), továbbá nem csupán a lakosságnak, de a vállalati ügyfeleknek is előzetes értesítést kellene küldeni a szerződések egyoldalú változtatásairól.

A GVH szerint, vagy a közjegyzői díjak maximálását tartják megoldásnak, hogy a banki feltételek módosulása miatti szerződésmódosítások ezen költségét ne lehessen az ügyfelekre terhelni,  vagy , hogy ezt a bankok vállalják át az ügyfelektől, hisz nem az ügyfeleknek fontos a közjegyzői szerződés hanem a bankoknak az, hogy biztosítva lássák a szerződést.

Ezzel párhuzamosan a A Devizahitel-különbözet Károsultjainak Egyesülete petícióban kéri a Bankszövetség segítségét, álljon itt a teljes petíció szövege.



PETÍCIÓ FELCSUTI PÉTER ÚRHOZ, A MAGYAR BANKSZÖVETSÉG ELNÖKÉHEZ, A DEVIZAHITELKÁROSULTAK JÖVŐJÉVEL KAPCSOLATOSAN

Tisztelt Elnök Úr!

Alulírott társadalmi szervezetek, egyesületek az alábbi petíciót nyújtjuk be a devizahitel-különbözet károsultjainak ügyében.

Természetesen minden hitelfelvevő tisztában volt szerződése aláírásakor azzal, hogy a deviza árfolyamának változása miatt megemelkedhet hitelének havi törlesztő-részlete. Azonban arra a magyar emberek nem számítottak, hogy ilyen drámai mértékben emelkednek meg a devizahitelek törlesztései a - Magyarország felerősödött kiszolgáltatottsága és védtelen devizahelyzete miatt - kialakult forint-euró árfolyam-ingadozás következtében. Ha ugyanis az emberek ezt látták volna, nem vettek volna fel annyi hitelt, amelynek törlesztő-részlete akár az adós havi jövedelmét is meghaladja.

A bankok mellett felelősség terheli a bankrendszer felügyeletére jogosult állami szervezeteket és az egész magyar politikai osztályt is, mert 20 év alatt a magyar bankrendszer külföldi kézre juttatásával, a devizaszabályok számunkra előnytelen megváltoztatásával teljesen kiszolgáltatottá tették Magyarországot a külföldi pénztulajdonosok felé. Felelősség terheli továbbá azokat az európai uniós szervezeteket, amelyek – a versenyszabályok betartására való hivatkozással, valójában persze az Európa erős gazdasági rendszerrel bíró országaiban székelő anyabankok érdekeinek védelmében – gyakorlatilag utasítottak bennünket az önvédelem feladására (lásd Simor András jegybankelnök 2009. március 11-i nyilatkozatát – csatolva).

A kialakult helyzetről nem a hitelt felvevők tehetnek. Ezért kérjük az Elnök Urat, hogy kezdeményezzen megállapodást a Magyarországon működő, külföldi tulajdonban lévő bankokkal, miszerint ezek a pénzintézetek vállalják át a megnövekedett törlesztő részletekben megmutatkozó többletköltségek felét! Állítsák vissza az eredeti kamatot!

Senkinek sem lehet ugyanis az az érdeke, hogy a családok az utcára kerüljenek fizetés-képtelenségük miatt, hiszen ez magával ránthatja a teljes magyarországi bankrendszert is.

Hétszázezer ember - közvetve közel három millió – került így kiszolgáltatott helyzetbe, ám azt látjuk, hogy a külföldi tulajdonú bankok óriási profitot termelnek Magyarországon, de nem kívánják kivenni részüket ennek a problémának a megoldásából. Hiszen az egyoldalú szerződés-módosításokkal megint csak a saját és nem az ügyfelek érdekeit nézik.

Mi, károsultak nem vagyunk hajlandóak - mások elhibázott döntései miatt - hajléktalanná válni.

Kérjük az Elnök Urat, hogy petíciónkra adott válaszát a dhkk@citromail.hu e-mail címre küldje.

A petíciót támogatják: Magyarok Világszövetsége
Városi Nemzeti Szövetség, Vecsés

Tisztelettel,
Szabóné Papp Klára főtitkár
Devizahitel-különbözet Károsultjainak Egyesülete

A petíció megjelent a barikad.hu-n


Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com