És a bankok tovább hiteleznek, de hogyan?

Válságtól hangos még  a sajtó, de az élet megy tovább és kezdenek újra elárasztani a banki rekámok. Volt aki beszüntette a CHF alapú hitelezést, van aki csak most kezdi az EUR és HUF alapú kölcsönök kihelyezését. nézzünk szét kicsit.

2009. február 16-ától az OTP Banknál a deviza alapú hiteleknél újból lehetőség nyílik minimálbér hivatalos igazolása melletti hitelezésre, de a feltételrendszer visszaállításával egyidejűleg az OTP Gyorshitel konstrukcióját felfüggesztették, de a maximum adható hitelösszeg a hitel/hitelbiztosítéki érték aránya a fedezetül felajánlott ingatlan minősítésétől függően 40-55% lehet. A Világhitel és Adósságrendező hitel továbbra is csak jövedelem igazolása mellett igényelhető.

A Raiffeisen is új termékkel állt elő, ami a személyi hiteleket illeti, az alábbi szlogennel igyekeznek kedvet csinálni a termék igényléséhez: Idén egy havi törlesztőrészlettel hozzájárulunk nyaralásához!

Az akció a 2009. február 16-tól forint alapon igényelt, 7 éves futamidejű, 410 ezer forinttól 5 millió forintig terjedő összegű fedezet nélküli Raiffeisen Egyet Vissza Személyi Kölcsönökre (visszavonásig) érvényes azon ügyfelek esetében, akik valamennyi általuk igénybe vett banki termék, illetve szolgáltatás tekintetében szerződésszerűen tejesítenek.

2009. augusztusában utólag jóváírják az Egyet Vissza Személyi Kölcsön 2009. júliusában befizetett törlesztőrészletét az ügyfél számláján ha a fizetési kötelezettségeit az szerződésszerűen teljesíti.

  • 600 000 Ft kölcsön esetében, 7 éves futamidőre forint alapon az első 12 hónapban akciósan visszaadható: 14 800 Ft, a THM: 32,10 %.
  • Ugyanezzel a feltételekkel csak 800 000 Ft esetében a visszaadható összeg: 19 800 Ft.



Az AEGON Magyarország Hitel Zrt. 2009. január 15-étől bevezeti az EUR és a HUF alapú kölcsönöket is, és az első 6 havi kamatperiódusban minden ügyfelüknek 1% kamatkedvezményt nyújtanak.

Eddig csak CHF alapú hiteleket nyújtottak, de a hitelek igénylési feltétele itt is immár jövedelemhez kötött, igazolható jövedelem nélkül nem adnak hitelt, de 3 féle jövedelem minősítést alkalmaznak: minimális, elégséges, prémium.

Prémium mértékű jövedelemnek minősül:  ha az Adós, Adóstárs és Kezes nettó havi jövedelmének az összege – csökkentve a háztartások összes (a kölcsönkérelem befogadásának időpontjában fennálló) havi törlesztő részletének összegével – magasabb, mint a jóváhagyott finanszírozási igény 1/90-ed része. A figyelembe vett megélhetési költség egy adós esetén 80.000 forint, mely minden további szereplő esetén 70.000 forinttal növekszik. További feltétel, hogy a fedezeti ingatlan a hirdetményben meghatározott települések egyikén található.

Elégséges mértékű jövedelemnek minősül: ha az Adós, Adóstárs és Kezes nettó havi jövedelmének az összege – csökkentve a háztartások összes (a kölcsönkérelem befogadásának időpontjában fennélló) havi törlesztő részletének, és a megélhetési költségek összegével – magasabb, mint a jóváhagyott finanszíroszási igény 1/120-as része. A figyelembe vett megélhetési költség adós esetén 80.000 forint, mely minden további szereplő esetén 70.000 forinttal növekszik.

Minimális mértékű jövedelemnek minősül:
  ha az Adós, Adóstárs és Kezes nettó havi jövedelmének az összege – csökkentve a háztartások összes havi törlesztő részletének összegével – nem eléri el a 2. kamatperiódustól, tőkehalasztott kölcsön esetén a halasztási idő leteltét követően a fizetendő havi törlesztő részlet összegét.

Ez azt jelenti, hogy megvizsgálják az adós háztartás jövedelmeit, kivonják  a meglévő esetleges egyéb hitel tarozásokat és a megélhetési költségeket, ennek alapján kapnak egy szabad kapacitású részt a jövedelemből amit az igényelt kölcsön törlesztésére lehet fordítani. Minél jobb ez az arány annál magasabb összegű hitelhez juthatsz.


2009. február 01-től kizárólag 3 vagy 5 éves fix kamatperiódussal kínálja CHF alapú lakossági jelzálogkölcsöneit az
UCB Ingatlanhitel.
A 3 és 5 éves kamatperiódus bevezetésével egyidejőleg megszőnik a 6 havi kamatperiódus
lehetősége az új kölcsönügyetek esetén, azaz 6 havi kamatperiódussal nem igényelhető UCB jelzálogkölcsön.

Otthonteremtő hitel újra értékesítése indul 2009. február 02-től a CIB Banknál.

Ez a konstrukció egy jelzáloglevél-kamattámogatású ingatlanfedezetes lakáshitel használt és új lakás, illetve lakóingatlan vásárlásához, korszerűsítéséhez, bővítéséhez.

A K&H-nál 2009. februárjától a következő változások léptek érvénybe:  

valamennyi   lakossági   minimálbéres   jövedelemvizsgálattal  igényelt jelzáloghitel esetében a maximális hitel/ fedezeti arány 50%-ra csökken és a Magyar  Állam készfizető kezességvállalása mellett nyújtott Fészekrakó-, és  köztisztviselői  program keretében a minimálbéres konstrukció igénylési lehetősége felfüggesztésre kerül, bár az adósok fizetőképessége megfelelő jövedelmű adóstárs bevonásával
növelhető.

Az Ersténél a 2009. február 16-tól folyósított hitelekre az új kondíciók a folyósítástól érvényesek. de itt a változás már a  2008. október 21-ig befogadott CHF alapú hiteleket is érintette.

a  „Normál”, kamat+kezelési költséges, CHF devizanemű, lakáscélú hitelek kamata egységesen 30 bázisponttal emelkedett, a 0% kezelési költségű” és „Csak kamat”, CHF devizanemű, lakáscélú hitelek kamata, és a „0% kezelési költségű” és „Csak kamat”, CHF devizanemű, szabad felhasználású jelzáloghitelek (ide értve az Egyszerű Hiteleket is) kamata egységesen 50 bázisponttal emelkedett.


Az AXA Banknál ( ELLA ) ugyanúgy elérhetőek a hitelei forint, euro és svájci frank alapon is mint eddig, sőt a magas finanszírozású hiteleket ( MAX Hitelek ) sem szüntette be, igaz ehhez a konstrukcióhoz eddig is magas igazolt jövedelmmel juthattak hozzá.

Ha nem tudod a MAX hiteleket igénybe venni, akkor is igényelhetsz, de ebben az esetben a hitel összege nem lehet több, mint a fedezetül elfogadott ingatlan(ok) hitelbiztosítéki értékének 75%-a.


Max hitelek forintban nyújtott hitelek esetén a hitelbiztosítéki érték maximum:

  • Új lakás vásárlásakor: 115%
  •  Használt lakás és minden egyéb lakáscél esetén ( építés, bővítés,felújítás, korszerűsítés ) :  100%
  •  Szabad felhasználású hitel esetén: 95%


Devizában nyújtott hitelek esetén:

  • Új lakás vásárlásakor: 90%
  •  Használt lakás és minden egyéb lakáscél esetén ( építés, bővítés,felújítás, korszerűsítés ): 90%
  •  Szabad felhasználású hitel esetén: 90% lehet.


Ha gyorsan kell a pénz, akkor a sprintet válaszd, ez egy szabad felhasználású hiteltermék amely csak csak svájci frankban igényelhető, ( a kölcsönkérelem befogadását követő munkanapon történő pozitív megerősítés esetén - a hitelügylet befogadásától számított akár 6 munkanap alatt lehetőség van a kölcsönszerződés aláírására amennyiben a Bank által felkínált szerződéskötési időpont megfelel a Kölcsönfelvevő(k) részére.

Az ingatlan kizárólag: önállóan forgalomképes, per-, teher- és igénymentes lakóingatlan (családi ház, társasházi lakás, sorházi lakás) vagy üdülő lehet, a hitelbiztosítéki érték 60% -ig lehet igényelni.

ui: Ha tetszett, nyugodtan küldd tovább:-) vagy feliratkozhatsz a blogértesítőnkre.