Újra van szocpol tetőtérbeépítésre és emeletráépítésre is.

Július 1-jétől a Magyar Államkincstár követi a megelőlegezett lakásépítési (szocpol) kedvezménynél a támogatás feltételéül szabott gyermek megszületését, a legalább kétgyermekesek pedig újra kaphatnak támogatást tetőtérbeépítésre és emeletráépítésre is.

Eddig a szocpol-kedvezményre jogosultság ellenőrzését úgy oldották meg, hogy a gyermek megszületését a szülőknek 60 napon belül kellett közölniük a bankkal, mostantól a megelőlegezési szerződésbe be kell venni azt, hogy a fiatal pár hozzájárul a gyermekvállalás kincstár általi ellenőrzéséhez.

Ha a kincstári családtámogatási rendszerben a hivatal "érzékeli" a család gyarapodását, erről tájékoztatja a bankot, és megszünteti a támogatás megelőlegezett jellegét. A megelőlegezett szocpol "végelegessé" alakításáról a bank és az ügyfél ezentúl szerződést köt.

A Bank a kincstári tájékoztatást követő 15 napon belül írásban értesíti a fiatal házaspárt arról, hogy a MEK, LÉK-ké alakításához szerződést kell kötni 15 napon belül, ezért a támogatott fáradjon be a támogatást nyújtó bankfiókba.
 
A gyermekvállalás teljesüléséről alap esetben ezentúl a Kincstár tájékoztatja a folyósító hitelintézetet, az ügyfél helyett a kincstár fog intézkedni.

A legalább kétgyermekesek újra kaphatnak támogatást tetőtér-beépítésre és emeletráépítésre is.

Az eddigi szabályok a kedvezményre való jogosultság ellenőrzését úgy oldották meg, hogy a gyermek megszületését a szülőknek 60 napon belül kellett közölniük a bankkal.

Amennyiben túllépték e határidőt, úgy a gyermek megszületése, valamint a bejelentés közti időre ki kellett fizetniük mindazt a kamatot - és egyéb költséget - amit erre az időre az állam fizetett a banknak.

Kell hozzájárulás

A megelőlegezési szerződésbe be kell venni azt, hogy a fiatal pár hozzájárul a gyermekvállalás Kincstár általi ellenőrzéséhez.

Amennyiben a kincstári családtámogatási rendszerben a hivatal "érzékeli" a család gyarapodását, erről tájékoztatja a bankot, és megszünteti a támogatás megelőlegezett jellegét. Az ügyfél helyett a kincstár fog intézkedni.

Akik 2002. december 1-jét követően kötöttek megelőlegezett szocpol szerződést, szeptember végéig bejelenthetik a banknál a szándékukat, hogy a Kincstár ellenőrizze a saját adatbázisában a gyermekük megszületését. Ekkor biztosan nem futnak ki a bejelentési határidőből, és nem terhelődik rájuk az állam által "feleslegesen" kifizetett kamat.

Akikre nézve a 60 napos bejelentési határidő ez év február 1. és június 30 között eltelt, azok október 31-ig még szankció - kamatfizetés - nélkül tehetnek bejelentést. Ez az amnesztia azonban csak azokra vonatkozik, akik egészségügyi okokból nem tudták teljesíteni a gyermekvállalást, vagy a házastársak egyike elhunyt, illetve a gyermek halva született, és ezt nem jelentették 60 napon belül a banknak. Akik e körbe tartoznak és már kifizették az állam által rájuk terhelt kamatot és költséget, visszakapják azt.