Te mire használod az ATM-et? Ne lepődj meg!

Kevesen tudják, hogy a készpénzfelvételen túl számos más funkcióval is bírnak ezek a berendezések. Lássuk tehát, hogy melyek ezek, és melyik bankoknál vehetők igénybe!


A legtöbben nem is tudják, hogy milyen szolgáltatások érhetők el a terminálokon. A készpénzfelvételen és mobilegyenleg-feltöltésen túl sok esetben alapfunkcióként szolgál a készpénzbefizetés, PIN-kód csere és az egyenleg-lekérdezés is, de akadnak olyan berendezések is, ahol már lottózni, vagy számlát befizetni is lehet..  Nézzük mit tud az  OTP Bank, CIB Bank, Erste Bank, K&H Bank, Raiffeisen Bank és a Volksbank termináljai.


 Mára az összes mobilszolgáltató esetében használható az OTP ATM-eken keresztüli egyenlegfeltöltés funkciója, ezen kívül már T-Com és Neophone telefonkártyák feltöltésére is lehetőség van. De amiben az OTP egyedülálló, az a számlás befizetések lehetővé tétele. A Díjbeszedő Zrt., a Vodafone és a Pannon ügyfelei az OTP ATM-ein keresztül is kiegyenlíthetik számláikat, amely - mivel kártyával történő vásárlásnak számít - nem jelent költséget az ügyfelek számára. Ezzel tehát azok is kiválthatják a csekken történő befizetés, és postán való sorban állás kellemetlenségeit, akik nem rendelkeznek netbank szolgáltatással.


Tavaly november óta már szerencsejátékot, vagyis Ötöslottót, Hatoslottót, Skandináv lottót, Kenót és Jokert is lehet játszani az OTP bankjegy-automatákon, melynek eredményéről sms-ben kapnak értesítést az igénybevevők. Ekkor csak a játék árát kell kifizetni, tranzakciós díjat nem számítanak fel utána, - legalábbis OTP bankkártyával rendelkezők esetében, egyes bankok ugyanis készpénzfelvételként kezelik, és az idegen ATM-ből történő pénzfelvétel tranzakciós díját számítják fel, ami akár több száz forint is lehet.

A mobil-egyenleg feltöltés funkció a felsorolásban szereplő bankok közül - a CIB Bankot kivéve - elérhető, valamennyi mobilszolgáltató esetében.


A borítékos befizetés funkció lehetővé teszi a saját számlára történő befizetést. Ez a szolgáltatás az Erste kivételével a többi banknál elérhető, ugyanakkor egyik bank sem sorolja a legkedveltebb funkciók közé..

A Raiffeisen Bank magyar piacon egyedülálló szolgáltatása az ATM-eken keresztüli utasbiztosítás igénylés, valamint a Mobil Banking igénylés, ezeket a többi funkcióhoz képest azonban jóval kisebb arányban veszik igénybe az ügyfelek. Ezen kívül a fiókok előterében úgynevezett Self-service terminálok is találhatók, melyeken számos további funkció (pl. betétlekötés, átutalás) is elérhető a Raiffeisen ügyfelei számára.

A pénzügyi szolgáltatásokon túl két bank, a K&H és a Volksbank esetében is plusz funkcióként jelenik meg a vakokat és gyengén látókat segítő hangfelolvasás.

A fent említett plusz szolgáltatások, úgy mint borítékos befizetés, mobilfeltöltés ingyenesek, de az egyenleglekérdezés, PIN-kód csere, illetve napi limit változtatás bankoktól és számlacsomagoktól függően akár pénzbe is kerülhetnek, 50 forinttól akár pár száz forintig is. Előnyük a bank számára elsősorban abból származik, hogy csökkentik a fiókok, és a munkatársak leterheltségét, így inkább költségmegtakarítást eredményeznek.

 A fokozódó versenyben egyre több bank igyekszik ATM-nél igénybe vehető szolgáltatásainak körét bővíteni. Az igazán kényelmet szolgáló megoldások, mint például a számlabefizetés vagy átutalási funkciók még csak igen kevés ATM-nél érhetők el. A technika és az ügyfelek igényeinek fejlődésével valószínűleg egyre színesebb szolgáltatások és funkciók fognak a jövőben megjelenni..
Címkék: kártya, atm, készpénz