Külön kezelik a jenhiteleseket

Bankközi megállapodás címmel ajánlást készített a Magyar Bankszövetség a lakossági jenhitelezés miatt kialakuló jelentős kockázat csökkentése érdekében,  tagjai számára a jenhitelezés területén követendő banki magatartásról, amelyhez a tagszervezetek csatlakozhatnak, vállalva, hogy az abban foglaltakat magukra nézve kötelezőnek ismerik el.
 

A jen alapú hitelek kockázataira a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) már többször felhívta a figyelmet. A két szervezet februárban közös ajánlást adott ki a devizaalapú hitelek kockázatainak kezeléséről, amiben kiemelték, hogy a jen alapú hiteleket különösen kockázatosnak tartják. Több bankvezető szerint ugyanakkor a jenhitelek miatti aggodalom eltúlzott.  

Kiemelten fontosnak tartják, hogy az ügyfelek a jen árfolyamának erősödése vagy kamatának növekedése esetén is képesek legyenek a hitel törlesztésére. Ennek technikájáról a bank gondoskodik.  

A megállapodást aláíró intézmények kockázatkezelési eljárásrendjükbe is beillesztik azokat a pótlólagos ellenőrzési pontokat, amiket a jenhitelezés fokozott kockázatai megkívánnak.


A fogyasztók védelmében az aláírók vállalják, hogy a jenhitelezéshez kapcsolódó reklámokon, szerződéseken feltüntetik, hogy a jen alapú termékek a fokozottan kockázatos termékek közé tartoznak, amelyek törlesztő részlete akár nagymértékben nőhet egy esetleges árfolyam-, vagy kamatváltozás hatására.

Vállalják továbbá, hogy jen alapú termékeket csak olyan ügyfelek számára ajánlanak, akik képesek a termék kockázatait felmérni, annak tudatában döntenek a hitelfelvételről, és készek az esetlegesen megnövekedett részletek kifizetésére. Ennek érdekében a hitelezéshez kapcsolódó kockázatfeltáró nyilatkozatban külön kitérnek a jenhitel fokozott kockázataira, és meggyőződnek arról, hogy az ügyfél azt ténylegesen megértette és elfogadta.

Amennyiben a hitel devizanemváltásra irányuló opciós jogot tartalmaz, ennek esetleges járulékos költségeire (például a devizaváltás költsége, az alkalmazott vételi és eladási árfolyamok különbözete) is felhívják az ügyfelek figyelmét - áll a dokumentumban, amelyet a bankszövetség már elküldött a tagintézeteknek.
Címkék: jenhitel