Kinek való a lakáslízing?

A lízing leginkább azoknak jó megoldás, akik megfelelő (magas) jövedelemmel rendelkeznek és egyébként mondjuk az önerő hiánya miatt mégsem kapnának hitelt. Vagy nagyon jó helyen tudnak egy ingatlanhoz jutni, amit befektetési céllal így meg tudnak szerezni és bérbe adva jövedelemhez jutni. Esetleg a cégük lízingeli a házat, amit részben irodaként működtetnek, de lakhatási célokra is használható....

Miért előnyös a lakáslízing?



Az induláskor a lakáslízing bírálat során nagyon nagy hangsúlyt helyeztek a jövedelemre. Ma már enyhültek a feltételek, nem a papíron igazolt jövedelmet, hanem a vagyoni helyzetet, általános életkörülményeket vizsgálják sok esetben.

Vegyük sorra az előnyöket:
- Új lakás 100 % -os mértékben finanszírozható akár minimálbér igazolásával is!
- Használt lakás akár 10 %-os önerő mellett (Budapesten finanszírozható akár minimálbér igazolásával is!
- Rugalmas megoldás, a szerződés a futamidő során átadható másnak (pl. fizetési problémák, vagy elköltözés esetén), az előtörlesztés is megoldható

Ki igényelheti?



Lakáslízing szerződést társaságonként eltérő feltételekkel, de alapjában véve az alábbi feltételeknek megfelelő magánszemélyek igényelhetnek:

- aki a 18. életévét betöltötte
- aki a futamidő 10. évében maximum a 65. életévét tölti be
- állandó magyarországi lakcímmel és
- legalább 3 hónapos határozatlan idejű munkaviszonnyal rendelkezik, vagy munkaviszonya határozott idejű, de minimum 1 éve folyamatosan a jelenlegi munkahelyén dolgozik
- PASSZÍV banki adóslistás is igényelheti!!

A lakáslízing kondíciói



A feltételek igen kedvezőek, ma már akár 25 éves futamidőre is igénybe vehető ez a termék forint, euró és svájci frank alapú megoldásként egyaránt. A lízingdíjak már tartalmazzák az ingatlan teljes körű biztosítását is, lehetőség van a futamidő alatt a konstrukcióhoz kapcsolódó 2% illeték részletekben történő megfizetésére is. A lízingbevevő a tulajdonosi jogokat gyakorolhatja, tehát bérbe is adhatja a lakást, egyedül az ingatlan tulajdonjogának átruházására nincs módja.

Az egyszeri kezelési költség használt ingatlan esetében a finanszírozott összeg 1,5 %-a, új ingatlan esetében a finanszírozott összeg 1 %-a. A kamat svájci frank esetén 6,7-7,7% között van.

A lakáslízing előnyei



- minimális önerő
- alacsony az igazolható jövedelemmel is hozzájuthat
- albérlet kiváltására alkalmas
- gyors, három napon belül választ kap, hogy finanszírozzák-e az ügyletét vagy sem!
- futamidő végén az ingatlan tulajdonosa az lesz, akit Te megjelölsz!
 Ez idősebb igénylőknél lehet érdekes, akik a gyermekeikre gondolva szeretnének segíteni a fiatalokon és nem akarnak illetéket fizetni.

A lakáslízing hátrányai



Sokan elfelejtik azt az egyszerű összefüggést, hogy egyfelől jó dolog, ha minimális önerővel megoldható a lakásvásárlás, másfelől viszont ez a tény automatikusan magas hitel/lízing tartozással és havi részlettel jár. Ezt pedig a jövedelmünknek (akár fekete, akár fehér) el kell bírnia.
Azt is látnunk kell, hogy jelenleg a lízing kondíciói általában véve drágábbak a lakáshitel feltételeinél, továbbá -mivel nem szerzünk tulajdonjogot a lakásban - nem vehetőek igénybe az állami támogatások (pl. szocpol).