Van amikor kötelező

Ha lakásod, otthonod megvásárlásához hitelt veszel igénybe, akkor a lakáshitel folyósításának feltétele a lakásbiztosítás.

Ne akarjunk hát minden szakmát kitanulni, mert úgysem fog sikerülni. Inkább vegyük igénybe az erre szakosodott biztosítási szakembereket.

Mire figyelj ha lakásbiztosítást kötsz?

Lényeges, hogy a szerződés megkötése előtt tájékozódj az egyes biztosítók különös lakásbiztosítási feltételeiről is.

Mielőtt aláírnád a biztosítási szerződést, fontos hogy néhány alapvető dolgot alaposabban ismerj meg.

Először is, hogy milyen kockázatokra nyújt fedezetet a lakásbiztosítás, hogy milyen vagyontárgyak biztosíthatók, mit jelent az a státus, hogy szerződő, biztosított, kedvezményezett?

 Fontos része a biztosításnak az anyagi kötelezettség, tehát hogyan határozzák meg a biztosítási összeget?

S egy olyan pont, mely a szerződés aláírása előtt általában elbagatellizált kérdés szokott lenni: milyen védelem mellett vállalják a biztosítók a betöréses lopás kockázatát?

Jó tudni, hogy a biztosítók többsége kizárja a biztosítható vagyontárgyak köréből, a még építés alatt álló épületeket és a bennük elhelyezett, technológiai szükségszerűségből betárolt, beépítésre váró építő, segéd- és kiegészítő anyagokat. Általában külön díjért lehetőség van ilyen típusú biztosítási védelemre  is.

  A biztosítási összeg helyes meghatározása rendkívül fontos, mivel a valóságosnál alacsonyabb értéken történő biztosítás következménye az alulbiztosítottság, ami kár esetén aránylagos (pro-rata) kártérítéshez vezethet. Ennek jelentése, hogy a biztosító a kárt csak olyan arányban téríti meg, ahogy a tényleges érték aránylik a biztosítási összeghez.

 Az ingatlan értékének meghatározásánál a forgalmi érték nem irányadó, a biztosítási összegnek az újraépítési költséget kell reprezentálnia.

A károk rendezésekor a legtöbb probléma abból származik, hogy a lakásbiztosítási szerződésben nem megfelelőek a biztosítási összegek, így a biztosító a teljes kár helyett csak annak egy részét téríti meg. A lakásbiztosításokban pedig sokmilliós érték, szinte a teljes vagyonunk biztonságáról kell gondoskodnunk .

  A biztosítók által alkalmazott védelmi követelményekről és az azokhoz kapcsolódó limitekről a szerződéskötés előtt feltétlenül tájékozódni kell, mert a hazai társaságok szerződései ebben a körülményben különböznek a legjobban egymástól.

 Lakáshitel = lakásbiztosítás + életbiztosítás.

Új lakást a legtöbben hitelre vásárolnak, és a legtöbben nem figyelnek oda, hogy a sok aláírandó papír között az - egyébként szükséges - lakásbiztosítást a pénzintézet által ajánlott biztosítóval kötik meg, szinte látatlanban.

Pedig egyáltalán nem biztos, hogy így a legjobb ár-érték arányú, igényeidnek legmegfelelőbb lesz a szerződésed. Ezért célszerű előre gondoskodnod új lakásod vagy családi házad biztosításáról már a lakáshitel igénylésekor.

Ha van ( mert Te ugye kötöttél? )  hitelfedezeti életbiztosításod, ennek révén pedig a lakáshiteled visszafizetését akkor is garantálni tudod, ha baleset vagy betegség miatt képtelen lennél erre. A negatív vagyon is örökölhető,és akkor még nem beszéltünk sa költségekről, de erről majd később lesz szó.


Mikor jön létre a szerződés?

A lakásbiztosítás továbbra is tömegbiztosítás, ezért feltételei óhatatlanul tipizáltak.

 Ez a szerződés megkötését, az ügyvitelt és a kárrendezést is egyszerűsíti.

A szerződéskötés egyszerűsítése nagyon fontos, hiszen az általában nem jár együtt a lakás/ház szemlézésével: legtöbbször ún. irodai kötés formájában realizálódik, gyakran nem is a biztosító, hanem például a kölcsönt folyósító hitelintézet irodájában.
 

 Ezért nagyon fontos az ajánlati űrlap pontos kitöltése, hiszen a szerződés is ez alapján jön majd létre. Vagyis "bemondásra". De ezt a bemondást írásban is rögzítik.

A lakásbiztosítási szerződés a felek írásbeli megállapodásával jön létre. A szerződő a biztosítási szerződés létrejöttét írásbeli ajánlattal kezdeményezi. A megállapodást a biztosító által kiállított kötvény jelenti. A biztosítási ügyintéző jogállása kizárólag az ajánlat átvételére terjed ki.

Mi is az a biztosítási díj?


Ez a biztosító kockázatviselésének ellenértéke
; összegét és esedékességét a szerződés rögzíti. Ha az esedékességtől számított 30 nap elteltével a díjat nem fizetik meg, a 30. napon a szerződés minden értesítés nélkül, automatikusan megszűnik, hacsak a felek nem állapodtak meg díjhalasztásban

Infláció, miért van az indexálás?


A lakásbiztosítás tartós jogügylet.

Tartama alatt a külső körülmények is jelentősen változhatnak.

Például: a néhány évvel ezelőtt 30 millióra biztosított ház újraépítési költségei - az infláció miatt - ma már 35 millió forintba kerülnének. Tehát a szerződés alulbiztosítottságba került, annak ellenére, hogy a megkötésekor helyes összeget jelöltek meg.

Ennek megelőzésére a biztosító már a szerződéskötéskor azt javasolja, hogy a felek állapodjanak meg egy értékkövetési (indexálási) záradékban. Ha a szerződő ezt elfogadja, akkor a biztosító - a KSH által kimutatott, és külön a biztosítási "kosárra" számított - inflációs index alapján a biztosítási összeget megemelheti, s ezzel eleve elejét veheti az alulbiztosítottságnak.

Természetesen a biztosítási összeg és a biztosító teljesítési kötelezettségének megemelése a biztosítási díj emelkedésével is jár, de mivel az ilyen összegemelések mértéke csak néhány százalékos, ez a díjra vetítve nem számottevő.

 Az emelés mértékéről a biztosító értesíti az ügyfelet, és arra is van lehetőség, hogy a szerződő azt ne fogadja el. De ez esetben marad a régi biztosítási összeg!

Kárigény, kár


Tapasztalhatjuk, hogy ilyenkor nem mindig sikerül békésen megegyezni a biztosítóknak és a biztosítottaknak. A vitákban és azok megoldásában nincs azonos ’súlycsoportban’ a két fél. A biztosítók erőfölénye egyértelmű. A magát becsapottnak érző biztosított – a biztosításról szóló törvény értelmében - egyet tehet: jogi útra tereli a problémát. Ennek megnyugtató lezárásához néha évek kellenek. Kinek van erre ideje és pénze?

Megalakultak olyan szervezetek, melyek fő célja a különböző biztosítási panaszok kivizsgálása, megoldásának segítése, lehetőleg peren kívül. Ezek közé tartozik A Magyarországi Biztosítottak és Fogyasztók Egyesülete (MoBFE) mely 1999. végén alakult. A MoBFE nagy gondot fordít a különböző kárügyekkel kapcsolatos panaszok hatékony megoldására. Munkájának jó színvonalát mutatja, hogy a bírósági pereket az esetek döntő többségében sikerült elkerülni, a biztosítottak számára megnyugtató módon lezárni.
 
Célszerű ha elsőre megkeresed azt a közvetítőt akinél a szerződést kötötted,( amennyiben nem boldogulsz magadtól ) segítségedre lehet a kárigény rendezésében.