Érdemes kiváltani...........

Ha már több féle bank felé van tartozásunk, akkor kisebb-nagyobb tartozásainkat célszerű egy jelzálog alapú hitelre váltanunk de:




Három-négy évente nem árt megnézni, hogy milyen feltételekkel lehet kölcsönt felvenni. A piaci verseny miatt ugyanis időről-időre kedvezőbbek lesznek a kondíciók, a kamatok és a kezelési költség.
Mielőtt valaki belevágna a hitelcserébe, érdemes jó pár dolgot mérlegelnie.

Az első, hogy nézze meg a már meglévő szerződésében az előtörlesztés díját
A másik legfontosabb szempont, hogy milyen költségekkel jár az új hitel felvétele.
Egy lakáshitel felvételénél például a földhivatali díjjal, az értékbecslési díjjal, a folyósítási jutalékkal, a közjegyzői költséggel, s egyéb szerződéskötési díjjal is kell számolni.

Érdemes figyelni az akciókat is, mivel sokszor elengedik például az értékbecslési vagy közjegyzői díjat.
Ha az akciós kölcsön egyéb kondíciói is kedvezőek, akkor még inkább megérheti a csere. Ugyanakkor nem árt észben tartani, hogy a hitel kiváltása általában nem azonnal térül meg.
S ha a törlesztő részletbeli különbség csak pár ezer forint lenne, akkor nem érdemes újra átmenni a hitelfelvételi procedúrán.

Érdemes gondolkodniuk a hitelkiváltáson egyebek között azoknak, akik 2003. előtt vettek fel jelzálog alapú forinthitelt, amikor még a hazai bankpiacon nem voltak elérhetőek az esetenként kedvezőbb kamatozású devizahitelek.
Azoknak is érdemes lehet kiváltani a hitelüket, akiknek újabb kölcsönre van szükségük, de nem akarnak két helyre fizetni, s a már meglévő hiteleket is megérheti egyre cserélni.

Nagy valószínűséggel feleslegesen kutatnak kedvezőbb ajánlat után azok, akik államilag támogatott lakáshitelt törlesztenek.
Jelenleg ugyanis nem nagyon van a piacon ennél vonzóbb konstrukció.

A hitelváltás előtt az ügyfélnek kell kérnie egy igazolást a jelenlegi bankjától arról, hogy egészen pontosan mennyi a tartozása.
Azután ki kell választani az új hitelét, ami lehet akár ugyanannál a pénzintézetnél, de másik banknál is.
Ha megkapja az ügyfél a kölcsönt, az új bankja átutalja a maradék tartozást a régi hitelintézetnek.
Ha jelzáloghitelről van szó, akkor az új bank jelzálogjoga kerül rá a tulajdoni lapra. Az egész ügyintézés általában négy-hat hetet vesz igénybe.