Bankszövetségi ajánlás a hitelkiváltás megkönnyítésére.

A Magyar Bankszövetség elnöksége elfogadta és a szervezet honlapján is közzétette ajánlását a tagintézmények által, a hitelkiváltás során követendő gyakorlatról, amivel a régi hitelek új hitelre cserélését szeretné megkönnyíteni az ügyfelek számára.

Az ajánláshoz csatlakozásukkal a hitelintézetek vállalják, hogy egységes eljárási rendben intézik a hitelkiváltást, és együttműködnek a folyamatban. Az ajánlás tartalmaz egy formanyomtatványt is, alkalmazásának célja az, hogy a régi hitelnyújtó a fennálló kölcsöntartozásra vonatkozó adatokat egységes tartalommal és szerkezetben bocsássa az új hitelt nyújtó rendelkezésére. Az ajánláshoz csatlakozás önkéntes, ám megszegése etikai eljárást vonhat maga után - derül ki a dokumentumból.

Az ajánlás szerint a fennálló hitel nyújtójának és az új hitel kínálójának együtt kell működnie. A részletesen leírt menetrend szerint az adós az új banknak jelzi hitelkiváltási szándékát, egyúttal két tanúval alátámasztott írásbeli nyilatkozatával felhatalmazza arra, hogy a fennálló kölcsönével kapcsolatos adatokat korábbi hitelezőjétől beszerezze. Az adós a nyilatkozatban a korábbi hitelezőt egyúttal felmenti a banktitok megtartásának kötelezettsége alól.

Az új bank a nyilatkozat birtokában elektronikus úton felkéri a régi bankot arra, hogy készítse elő az adatátadást, s postai úton elküldi neki a nyilatkozatot. A régi banknak 5 naptári napon belül kell teljesítenie a kérést az ajánlás szerinti adattartalommal. Az új bank a kölcsönkérelem kedvező elbírálása esetén a hitelkiváltási célú összeget a régi bank által megadott számlára utalja át. Az igazolás kiadását a régi banktól az ügyfél is kérheti.

A hitelkiváltásban is érvényesülnie kell a fogyasztókért folytatott versengésnek; a kiváltandó hitel nyújtójának, vagyis a régi banknak is módja van arra, hogy az addigi kondícióknál kedvezőbb ajánlatot tegyen ügyfelének, miután értesült hitelkiváltási szándékáról.

Az ajánlás felhívja a figyelmet a felelős hitelezésre is. A dokumentum szerint a versengés során törekedni kell arra, hogy az adósok a kölcsön lecserélése során ne rövid távú, egyszeri kedvezményekre tekintettel hozzák meg döntésüket, hanem hosszabb távú szempontok mérlegelésével, különösen akkor, amikor a hitelkiváltás következtében a kölcsön alapjául szolgáló pénznem is megváltozik.

"Általában elvárható, hogy a hitel devizanemének megváltozása az ügyfél számára legkedvezőbb és legkevesebb számú átváltás mellett történjék, ez azonban nem vezethet oda, hogy az adós az egyszeri előny miatt ne kellő felelősséggel hozza meg döntését" - áll az ajánlásban.

A dokumentum leszögezi azt is, hogy a hitelkiváltásnak a fogyasztó érdekét kell szolgálnia, ezért kívánatos, hogy az ügynökök érdekeltségi rendszere ne akadályozza ennek érvényesülését.

A kölcsön lejárat előtti teljes törlesztése az adós részéről nem szerződésszerű teljesítésnek minősül, amiért a régi hitelezőt kompenzáció illeti meg. A bankszövetség azt ajánlja tagjainak, hogy amint a vonatkozó módosult uniós direktíva rendelkezései megszületnek, a hitelintézetek azzal összhangban rendezzék a fogyasztói hitelek esetében az előtörlesztés kérdését, ne várják meg, amíg a rendelkezéseket a magyar jogba átültetik (erre előreláthatóan 2010-ig kell sort keríteni).

A Magyar Bankszövetség korábban ajánlást tett közzé a betéti kamat, az értékpapírok hozama és a teljes hiteldíj-mutató számításáról és közzétételéről szóló kormányrendeletben foglaltak egységes kezelésére és értelmezésére is. A szervezet 38 hitelintézeti tagja közül az ajánlásban foglaltakat eddig kilenc bank ismerte el magára kötelezőnek.

A javaslatok egy részének megvalósításához jogszabály-módosítás szükséges, más részük megoldását a bankok önszabályozás keretében vállalták. A bankszövetség hamarosan kiadja a bankváltással kapcsolatos ajánlását is.

Forrás: MTV Híradó hírportál