Önerő helyett gyerek?

Mit tehet az a házaspár, aki új lakást vásárol, de gyermekei még nincsenek?

A lakásépítési kedvezmény (szocpol) igénybevételének feltétele jegyzői igazolás és a gyermekek születési anyakönyvi kivonatának bemutatása.

 

A megoldás a megelőlegező kölcsön (bevállalós szocpol), amely segítségével a 40 év alatti, lakástulajdonnal nem rendelkező, gyermektelen házaspárok a vállalástól függően egy vagy két gyermekre előre megkapják a szocpolnak megfelelő összeget. Az egygyermekes házaspárok a második, születendő gyermek után jogosultak a szocpollal megegyező összegre.

A megelőlegező kölcsön igénylését hitelintézeten keresztül kell lebonyolítani, az ügyintézés során a bank megvizsgálja a személyi- és tárgyi feltételeket. A házaspár mindkét tagja 40 év alatti legyen, új lakást vásároljanak a jogszabályi kereten belüli szobaszám és vételár figyelembevételével. Használt lakásra nem vonatkozik a megelőlegező kölcsön a félszocpol mintájára ezt még nem vezették be.

A gyermekvállalásra kétféle határidőt szabtak meg, egy gyermek vállalását 4 éven belül, két gyermek vállalását 8 éven belül kell teljesíteni. Két gyermek esetén az elsőnek nem kell 4 éven belül megszületnie, ha úgy sikerül, világra jöhetnek a 7. és a 8. évben is.

 A vállalás időtartama alatt az igénylőket nem terheli kamat, vagy egyéb költség, a terheket az állam átvállalja. A megelőlegezés időtartamát lakás vásárlás esetén az adásvételi szerződés aláírásának dátumától, építkezés esetén pedig a használatbavételi engedély kiadásának dátumától kell számolni. A határidő a terhesség időszakának végéig egyszer meghosszabbítható.

A gyermekek születését, vagy az esetleges válást igazoló dokumentumokat az igénylők 60 napon belül kötelesek a pénzintézet felé bemutatni, a határidő elmulasztása az állam által erre az időszakra átvállalt kamatok megfizetésével jár.

Ha a gyermekvállalást az igénylők nem teljesítik, akkor a megelőlegező kölcsön összege hozzáadódik a lakáshitelhez és az igénylők a futamidő végéig havi részletekben fizetik vissza a pénzt, annyi különbséggel, hogy erre az összegre nem jár kiegészítő kamattámogatás.

A nem teljesítés adódhat egészségügyi okokból is, ezt az állam méltányolja. Amennyiben a házaspár a szerződés aláírásakor tudta, hogy nem lehet gyermekük, akkor - mivel megtévesztették az államot és a bankot - visszafizetésre kötelezik őket.
 
 Ha az egészségügyi probléma igazolhatóan a vállalás időtartama alatt merült fel, akkor nem kötelezik őket erre. Vannak még szomorúbb esetek is, a megelőlegező kölcsönt nem kell visszafizetni, ha házaspár egyik tagja életét veszti, vagy legalább 67 %-os mértékig megrokkan, illetve ha a gyermek a terhesség 26. hetét követően halva születik.