Őszi kamathullás, az Axa elindította a lavinát

A kamatok csökkentését a bank forrásköltségeit meghatározó elemek csökkenése tette lehetővé: a Magyar Nemzeti Bank irányadó kamatrátája, a pénzpiaci kamatok (LIBOR, BUBOR) és az országkockázati felár is mérséklődött az elmúlt hónapokban.

Ugyanakkor a kamatcsökkentés mértéke, a forrásköltségeken túl, az egyedi hitelekből álló portfóliók kockázati költségének változásától is függ. A piacgazdaság mozgásának gyorsan változó trendje, ami azonnal hat a banki forrásszerzési lehetőségekre és költségekre, és az ingatlanpiacokon uralkodó bizonytalanság óvatos döntésekre és folyamatos üzletpolitikai felülvizsgálatra intik a bankokat.

Honnan van pénze egy banknak?

Egy bank a szükséges devizaforráshoz több módon juthat pl.: devizabetétet gyűjt, anyacégtől vagy más finanszírozótól hitelt vesz fel, az adott devizában kötvényt bocsát ki, illetve forintot cserél (swap) a szükséges devizára.

Ezek a finanszírozási megoldások egymástól nem elkülönülve jelennek meg, hanem egyfajta "kosarat" alkotnak, amelynek költségét a bankok folyamatosan minimalizálják a pénzpiacokon elérhető legjobb ajánlatokkal, illetve az összetétel változtatásával. Ugyanakkor a fent leírtaknak megfelelően, a válság miatt ezek a lehetőségek továbbra is szűkek és/vagy jelentősen megdrágultak.

Az alacsony, piaci kamatozású forinthitelezésben úgy tűnik, az AXA Bank elindította a lavinát, melyet a forinthitelezésben bízó K&H, az AXA-hoz hasonlóan is nagy dobásra készül egy új forinthitel-termékkel, és más bankok is sorra jelenthetnek be új konstrukciókat és kamatcsökkentéseket.

Az AXA hazai hitele természetesen forintalapú, ami nemcsak igen versenyképes kamatával, hanem az 1-től akár 40 évre szóló futamidejével is páratlan egyelőre a piacon. Minimálisan 500 ezer forintot, legfeljebb 50 millió forintot lehet felvenni.

A hitel összege nem lehet több mint a fedezetül elfogadott ingatlan(ok) hitelfedezeti értékének 75 %-a. A hazai hitel is igényelhető az úgynevezett max opcióval, így a hitel összege hitelcéltól függően elérheti a fedezetül felajánlott ingatlan(ok) hitelfedezeti értékének 80-95 %-át.

A CIB máris lépett, 2009. október 1-jétől új forint alapú, a piacon egyedülálló lakáshitel konstrukciót kínál a CIB Bank. A 9.99% THM és hároméves kamatperiódus teszi kiemelkedővé a terméket.

A 9,2%-os induló kamatú új hitelt az is átláthatóvá teszi, hogy kezelési költség nincsen és az 1 % hitelfolyósítási jutalékon, valamint a 30 ezer forintos értékbecslési díjon felül más járulékos költséget nem számít fel a Bank. Ráadásul az értékbecslési díjtól a 10 millió forint feletti hitelek esetben a CIB Bank eltekint.

Egy példa a konstrukcióra:

5 millió forint lakáscélú hitel törlesztő részlete 45 304 forint. Ez az érték az első kamatperiódusra - tehát az első 3 évre - vonatkozik, 21 éves (a 3 éves kamatperiódusok miatt ez mindig a 3 valamelyik többszöröse) futamidő mellett.

Őszi kamathullás

A devizaalapú hitelek törlesztő részleteit a forintárfolyam erősödése mellett tovább mérsékelheti a kamatok kedvező változása. Az OTP Bank október 1-jétől a lakossági hiteltermékek esetében termékenként eltérő mértékű kamatcsökkentést hajt végre.

2009.09.14 - 2009.10.31 közötti időszakra, az OTP Bank termékeinek kedvezőbbé tétele érdekében új Őszi akciót hirdetett meg, mely időtartam alatt minden lakás és jelzáloghitel illetve minden lízing termék esetén a következő kedvezményeket nyújtja:

* Hitelbiztosítéki érték megállapítási díj: 0 Ft
* A kölcsönszerződés közokiratba foglalásának a díját az OTP Bank/OTP Jelzálogbank/OTP Lakáslízing fizeti meg.
* 2010. december 31-ig a munkanélküliségre és a tartós keresőképtelenségre vonatkozó "B" típusú törlesztési Biztosítás havi díját az OTP Bank/OTP Jelzálogbank fizeti meg az ügyfelek helyett (Világhitel-, és Lakáscsere-hitel, illetve Lakáslízing kivételével).

Mindezek mellett bevezetésre került az új Euro alapú forintban fix törlesztésű hiteltermék, melynek feltételei: a rendszeres, OTP lakossági folyószámlára érkező jövedelem-átutalás, továbbá legalább két csoportos beszedési megbízás megléte. A konstrukciót OTP Lakástakarékkal kombinálva lehet igénybe venni.

Az Erste Bank is kedvezőbbé kívánja tenni a forint alapú hiteleit, így 2009.09.21-vel az alábbi kamatcsökkentéseket hajtotta végre:

* Minden forint alapú hitel esetén 2009.09.21-vel 3% ponttal csökkentette a kamatokat, hitelcéltól és finanszírozási módtól függetlenül.
* A forint alapú "Csak kamat" termék jövedelmi alapú finanszírozású módozatnál, mind a lakáscél mind szabadfelhasználás esetén az első hat hónapos akciós időtartam kamatát további 1,3% ponttal csökkentette.

Az új kamatok már a befogadott, de még nem folyósított ügyletekre is vonatkozik.

Az euró alapú jelzáloghitelek előtörlesztési díjának határértékei ezentúl euróban fizetendőek. Megszűntek a jövedelemigazolás nélkül igényelhető euró alapú szabad felhasználású hitelek, ezentúl ezek már nem igényelhetőek. Ezeken kívül az értékbecslés díja bruttó 30.000 forintos értékre módosult. Az euró alapú hitelek kamata nem változott.

Az MKB Bank új akciója

Az MKB Bank 2009-09-14-től, a vevőoldali megállapodással rendelkező projektekben vásárolt ingatlan esetén kedvezményes díjakkal nyújtja lakáshiteleit. Ebben az esetben az igénylési díj mértéke 0 Ft, illetve a szerződéskötési díjból is enged a Bank, konstrukciónként eltérő mértékben. A Bank egyéb kondíciói nem változtak.

Az MKB Bank által vevőoldalon finanszírozott projektek esetében a gyors és gördülékeny kiszolgálása érdekében az adott projekthez egy vagy akár több kapcsolattartó fiók is tartozik. A kijelölt fiók hitelreferensei részleteiben ismerik a beruházás jellemzőit, folyamatosan kapcsolatot tartanak az értékesítési irodával, így a lakásvásárlással kapcsolatban felmerülő minden kérdésben rendelkezésére állnak.

Kiterjesztett vevőoldali együttműködési megállapodás esetében, a banki szolgáltatások a beruházó értékesítő irodájában is elérhetőek, de természetesen bármelyik MKB bankfiókban igényelhető a hitel.

A Volksbank az alábbi akciókkal szeretné kedvezőbbé tenni a hiteleit az ügyfelek részére:

* Egy ingatlanra vonatkozó értékbecslés díját a bank kifizeti az ügyfelek helyett!
* Nincs szerződéskötési díj
* Takarnet díj elengedés: 1 db tulajdoni lap esetén

Felhívnám a figyelmed, hogy ezek az akciók csak a folyósítással együtt lépnek életbe! Amennyiben nem kerül folyósításra az ügylet, úgy a fent említett díjakat meg kell fizetned!

Fontos, hogy amennyiben a hiteled 3 éven belül kiváltásra vagy visszafizetésre kerül, úgy minden igénybe vett akciót vissza kell fizetned!

Az Unicredit Bank a magas kockázat miatt 2009.10.01-től határozatlan időre felfüggeszti a jövedelemigazolás nélküli hitelezés lehetőségét.

 

 

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com