Hazai Hitel az AXA banktól és egy hitelcsere program az AEGONTÓL

Nemcsak azok érezhetik bajban magukat, akik meggondolatlanul, saját büdzséjüket a végsőkig kifeszítve vettek fel évekkel ezelőtt olcsónak tűnő devizahitelt, hanem azok is, akik rendesen törlesztenek és szeretnék megérteni, hogy miért olyan lassan csökkennek a törlesztőrészleteik, s miért álltak meg az összegek a válság kitörése előtti szintnél nagyjából 25 százalékkal magasabban.

A tudatos adósok ugyanis azt vehették észre, hogy miközben az árfolyamváltozást követik a havi terhek, a kamatok nem csökkennek, sőt annak ellenére felfelé tartanak, hogy állítólag a bankok forrásköltségei mérséklődtek. A bankok ugyanis a forrásköltségek emelkedésére hivatkozva módosították – egyoldalúan – a szerződésének feltételeit.

Ezen kívül megtanultunk olyan fogalmakat, mint kamatperiódus, országkockázat, tapasztaltunk kamatváltozásokat, illetve árfolyamkockázat miatti törlesztőrészlet változást.

A lakossági hiteleknél nagy a bankok játéktere és az átláthatóság hiánya jellemzi őket. Kihasználják például azt is, hogy míg egy adott kamatperiódusban nem változtatható a lakossági hitelek kamata, addig a százalékos mértékben megadott kezelési költséggel lehet játszani. Ennek a díjtételnek egyetlen célja, hogy a bank a kamatperióduson belül is tudja a kamatot módosítani.

Ugyanakkor az is igaz, hogy a kamatok változása jelenleg is átlátható lehetne a lakossági ügyfelek számára, ha olyan hitelt választottak volna annak idején, mely valamilyen referenciakamathoz volt kötve.

Ezek azonban a válság előtt néhány százalékponttal drágábbak voltak, így más konstrukciót választottak. Ezek az olcsó források azonban nem maradtak mindig olcsók. A refrenciakamathoz kötött kölcsönöknél viszont az átárazás teljesen automatikusan és szimmetrikusan történik, vagyis az adósok a számukra kedvező folyamatokat is érzékelnék törlesztőrészletük alakulásában.

Ha stabilizálódott a helyzet, és csökkennek a fent már említett kockázati számok, miért nem csökkennek az ügyfelek terhei?

Azonban most jogosan felvetődik a kérdés, hogy miért csak felfelé követik a bankok a kamatok és a kockázati felárak változásását? Nos, a kérdés jogos.

Minden más bankot megelőzve az AXA Bank úgy döntött, hogy, az elvárásoknak és az uniós szabványnak megfelelően, a törvény ide vonatkozó rendelkezéseinek betartásával követi a piac mozgását és CSÖKKENTI KAMATAIT!

Szeptember 16-tól az alábbi hitelparaméterek kerülnek bevezetésre:

    CHF alapú hiteleik kamatát 0,5%-kal csökkentik
    EUR alapú hiteleik kamatai pedig 1,15%-kal

Ezek az ajánlatok deviza hitel esetén nem akciósak, nem az első kamatperiódusra szólnak!

Már megszokhattuk tőlük, hogy nem szoktak akciókat hirdetni. Amit kitalálnakk, azt úgy teszik, hogy folyamatosan tudják azt az ügyfeleik számára nyújtani.

Ez azt jelenti, hogy azon régi ügyfeleik, akinek a kamatperiódusa lejár, egy értesítést fognak kapni arról, hogy a törlesztőrészlet változott, mégpedig számára kedvező irányba. Akinek már van leadott hiteligénye és a jóváhagyás még nem történt meg, azon ügyfelek már a kedvezőbb kamattal fogják megkapni a deviza hitelüket.

Új terméket vezettek be a piacra, melynek a Hazai Hitel nevet adták.

Egy olyan termékkel álltak elő ami mindig követi a piaci mozgásokat, és nem ők határozzák meg, hogy mennyi ezen termék kamata. Mindig az aktuális piaci mozgás határozza majd meg a kamat mértékét. Akár az is előfordulhat, hogy a kamatperiódus lejártával az egyik ügyfélnek ma meghatároznak egy kamatot, a másiknak egy hónap múlva mást. De hogy mekkora a kamat mértéke, és hogyan is működik ez?

Hazai hitel 1 éves kamatperiódusra forint alapon

- lakáscél esetén 8,95%
- szabad felhasználás esetén 9,2%

Mindezt úgy, hogy a kezelési költséget 0%-ra csökkentették. Tehát olyan, mintha ma 7,45%-os kamattal adnák a forint hitelt. Pontosabban nem csökkentették a kezelési költséget, hanem nincs. Mi a különbség a nulla és a nincs között? A nullát lehet változtatni, ami nincs azt pedig nem. Futamidő végéig!

Sőt a kamatokból még kedvezményt is lehet kapni. Hazai hiteleknél 0,2 vagy 0,4%-ot a futamidő végéig!

Csak a legnagyobb bankok számait néztem az interneten, ahol volt akció, ott az akciós kamatot néztem meg. Miket találtam?

Lakáscélnál: 14,5+2%; 15,49+0%; 12+1%; 12,29+0%
Szabad felhasználásnál mindenhol kb. 1%-kal többet.

Ez azt jelenti, hogy az állami kamattámogatás eltörlését követően ismét tudnak várható értékre kalkulálni építési hitelek esetén egy nagyon jó kamattal. De természetesen ezek a kamatok nem csak építési hitelekre vonatkoznak.

Ez a kamat ezután 12 havi BUBOR +2,9% (lakásc.) vagy BUBOR +3,1% (szab.f.) lesz a jövőben, tehát igazodni fog a piac változásaihoz. Így a kockázatot kevésbé tűrő ügyfeleiket is ki tudják szolgálni, nem is olyan rossz ajánlattal.

2010 végére, amikor az első ilyen hitelt felvevő ügyfeleiknek lejár a kamatperiódusa a BUBOR-t az elemzők (nem az AXA elemzői) 6%-ra, vagy az alá várják. Ha úgy tetszik, megelőlegezik az ügyfeleknek a jövő évi kamatkörnyezetet az első periódusra is. Nincs tehát devizakockázat, átváltási különbözet vételi és eladási árfolyam között.

Azok kedvéért, akik nem tudják, megemlíteném, hogy a TWIN fantázianéven futó hitelüknél megmaradtak a kedvezmények is, amelyek az ügyfeleknek jelentenek előnyt.

Elengedik a folyósítási jutalékot, a kombi termékek összehasonlításában pool (kamat) kedvezményt kapnak, akik TWIN hitelt igényelnek.

Ezen kívül, mivel a befektetés frankban van nyilvántartva, nem fordulhat elő, hogy a lejáratkor az árfolyamváltozás miatt megnőtt sokkal nagyobb hitelösszegre nem elég a befektetés forintban összegyűjtött egyenlege. Ha a befektetés frankban van, és a hiteltartozás is frankban van, akkor mindegy mekkora az árfolyam 20 év múlva, 100 vagy 500 Ft/CHF.

A befektetési alapokban gyűjtött megtakarításokat is elfogadják tőkegyűjtő termékként, így a hitel futamideje alatt az AXA Bank részére csak kamatot és kezelési költséget fizet az ügyfél, míg a hitel törlesztésének tőkerésze havi megtakarításként az általad választott befektetési alapban kamatozik.

De az elmúlt egy évnek voltak kedvező, és kedvezőtlen hatásai, a kedvező az lehet, hogy az ügyfelek is jobban átgondolják, hogy mit vállalnak a jövőre nézve, illetve elkezdtek gondolkodni olyan dolgokon, mint például a megtakarítás, öngondoskodás. Egyre több embert érdekel a betétgyűjtés, a befektetés.

Ennek kapcsán előtérbe került a biztonság, illetve hogy milyen garanciákat tudnak vállalni a náluk elhelyezett pénzösszegekre.

Emlékeztetőül: a betétek mögött még mindig a belga állam áll, ezáltal a betétek 100 000 euróig vannak biztosítva. Ez a jelenlegi árfolyam mellett több mint duplája a hazai - az Országos Betétbiztosítási Alap által biztosított - 13 000 000 Ft-os betétbiztosításnak, így az AXA Ügyfelei nagyobb biztonságban tudhatják megtakarításaikat. Egy esetleges fizetésképtelenség esetén 100 000 euróig a Belga Letét és Pénzügyi Eszközvédelmi Alap kárpótolja Ügyfeleket forintban.

Te is fizetsz azért amiért nem muszáj? Ingyenes bankszámlavezetés, ingyenes banki átutalások, egyedülállóan magas látra szóló kamat-->>>>


2009. augusztus 27-től elindították az AEGON Hitelcsere programot!

A kedvező fizetési múlttal rendelkező ügyfelek részére a korábbi, más Banknál fennálló jelzáloghitelük devizában nyilvántartott törlesztőrészleténél - változatlan futamidő mellett - 10%-kal alacsonyabb törlesztő-részletet ajánlanak (kiindulópont: az utolsó előírt törlesztőrészlet deviza összege).

A kezdeti költségek (folyósítási jutalék, közjegyzői díj, földhivatali eljárási díj, értékbecslési díj) és az első tulajdoni lap (szükség esetén térképmásolat) – kikérésének költségét megfinanszírozzák, ami azt jelenti, hogy a tulajdoni lapot nem kell kikérni, az értékbecslési díjat ki kell fizetned, de azt visszakapod, ha a törlést bemutatod.

Bármilyen devizában (CHF, EUR, HUF) fennálló, de csak annuitásos jelzálogkölcsönt válthatsz ki, amit legalább egy éve folyósítottak, és a kölcsönöd futamidejéből legalább 15 év még hátravan.

Csak a kiváltásnak megfelelő összeget utalják, további kölcsönrészt nem adnak a terméken belül, magyarán itt több hitel felvételére nincs mód, csak annyit kaphatsz amennyit eredetileg felvettél, hiába bírná el az ingatlanod és a fizetőkélpességed.

Ha Aegonos kölcsönöd van, akkor ezen termék keretén belül nem tudod kiváltani, a saját termékét nem váltja ki a bank, és még egy szabály az, hogy kiskorú nem szerepelhet az ügyletben.

A termék előnye, hogy nincs szükség GIRO és KHR lekérdezésre.

A kölcsön adósszerkezetének meg kell egyeznie a korábbi, fennálló kölcsön szereplőivel, jövedelemigazolás szükséges minden esetben és adósminősítésre is számolnod kell, plusz az elmúlt egy év fizetési morálodat is megvizsgáják, ez idő alatt nem lehet 30 napot meghaladó 1 részletet elérő hátralékod, akkor érdemes lehet elgondolkodnod a kiváltáson.

A folyósítás devizaneme CHF, a törlesztés minden esetben HUF-ban történik deviza alapú hitelek esetén is, annuitásos, 6 hónapos kamatperiódussal történik. A futamidő megegyezik a kiváltandó kölcsön futamidejével, hónapokban kerül meghatározásra, minimum 180, maximum 420 hónap lehet.

A minimum hitelösszeg: 1 millió Ft-ot el kell érje, a maximum hitelösszeg nem korlátozott, de 30 millió Ft felett egyedi döntéssel kell számolnod.

Adható hitelösszeg 2-5 ezer fő közötti településen a forgalmi érték (FÉ) 65%-a, 5 ezer főnél nagyobb településen FÉ 75%-a, 2 ezer fő alatti településre nem finanszíroznak.

Ha kíváncs vagy rá, hogy neked megéri-e írj nekem a hitelvonal[kukac]gmail[pont]com címre.

 

 

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com