Lépj be fizess havonta és ha szerencséd van....

 

A mai levelünk aktualitását, egy barátomtól kapott telefonhívás ihlette. Az előzmény az, hogy olvasott egy hirdetést, lépj be, fizess havonta, és ha szerencséd van, akár fél éven belül hatalmas pénzhez juthatsz! - mit tudok erről- jött a kérdés.

 

Nos megosztom Veled is, azt hiszem nagyon tanulságos.

 

Mielőtt tovább olvasnál,előbb olvasd el ezt a cikket.

 

 

Szélhámosság vagy a nincstelenek otthonhoz juttatási esélye? Ez is, az is, attól függően, hogy kik és milyen szándékkal állnak a háttérben.

 

A lényeg a közös érdek.

 

A vásárlói klubok lényege, hogy önkéntesen, közös érdekből társulnak azok a személyek, akik például lakást szeretnének maguknak.

 

A tagok bizonyos időközönként – például havonta – befizetnek a csoport kasszájába egy bizonyos összeget, és abból egyvalakinek a klub vezetősége megveszi a lakást. A szerencsés "nyertes" személyét általában sorsolással döntik el, részben tehát a szerencsétől, a véletlentől függ, hogy ki kerül sorra a kiválasztásnál.

 

Így fordulhat elő olyan eset, hogy valaki már az első havi befizetés után beköltözhet új otthonába, míg másoknak akár 15 évig is várniuk kell erre a napra, és közben természetesen folyamatosan fizetniük.

 

A vásárlói kluboknak éppen ez a legfőbb bajuk, hiszen akik nem kapnak lakást, előbb-utóbb csalást feltételeznek, ezért általában úgy döntenek, hogy akár az addig befizetett pénzük elvesztése árán is, de kiszállnak a körből.

 

Ellenben ha egyre többen szállnak ki a klubból, akkor felborul az érdekközösség. A szervezők pedig ilyenkor megpróbálnak legalább a munkájuk jogos ellenértékéhez, a szervezésükhöz járó költségekhez hozzájutni.

 

Csakhogy értelemszerűen mást tartanak jogosnak ők maguk, mint a csalódott tagok. Az ügy tehát gyakran a gazdasági bíróságon landol...

 

 

Miként lehet ezt megelőzni?

 

A hatályos jogszabályok alapján ez a tevékenység nem pénzügyi szolgáltatás, így nem minősül pénzkölcsön nyújtásának, vagyis sem a szervezőket, sem a tagokat nem védik azok a jogszabályok, amelyek viszont például egy hitelszerződés résztvevőit igen.

 

A csoportszervező társaságok sem a fogyasztói csoport keretében, sem azon kívül nem nyújthatnak hitelt.

 

Ezek a szerveződések tehát nem többek, de nem is kevesebbek, mint ideiglenes vásárlási társulások közös érdekeltségű személyek egyesülésén alapulva. A cél pedig az, hogy bizonyos javakat – így például lakást – alacsony részletfizetési összeg és viszonylag hosszabb futamidő mellett szerezzenek meg.

 

Minél többet fizetsz, annál jobb?

 

A csoportszervezők által kialakított konstrukcióban a vásárlói joghoz való hozzájutás jellemzően attól is függ, hogy a belépett tag milyen magas összegű előtörlesztést tud vállalni. Vagyis aki többet, az előnyt élvez, a sorsolásnál például kétszer akkora esélyt kap, mint aki kevesebbet.

 

A megkötendő szerződés szerint azonban mindenképp havi rendszerességgel kell törleszteni a későbbiekben elnyerésre kerülő vásárlói jog részleteit, hogy az ebből képzett pénzalap lehetővé tegye a további vásárlói jogok kifizetését.

 

Jó, ha tudod!

 

A jogszabály azért mégis megpróbál a rendesen fizetőknek valamiféle védettséget adni, ezért a magukat meggondoló csoporttagok a szerződést jogkövetkezmény nélkül kizárólag az aláírást követő három napon belül tudják felbontani.

 

Amennyiben a csoporttag nem fizeti a havi törlesztőrészleteket, az a szerződés felmondását jelenti.

 

A főszabály szerint pedig a kilépő csoporttaggal csak az 5, 10, illetve 15 éves futamidő végén kell elszámolni, és a tagnak az ekkor visszajuttatott összegből is költséget vonnak le.

 

A csoportból emiatt gyakorlatilag lehetetlen kilépni, erre csak akkor van mód, ha más tagot állít ki maga helyett.

 

A szerződés megkötése előtt tehát alapvető tudni: fennáll a lehetősége annak, hogy a szervező a kilépő csoporttag által befizetett havi alaprészleteket csak - a megbízási díj levonása után - a szerződésben meghatározott időtartam végén fizeti vissza.

 

A belépés előtt pedig alaposan át kell tanulmányozni a társaságok úgynevezett részvételi szabályzatait, és ha az nem azonos a korábban elhangzott szóbeli ígéretekkel, mindenről írásbeli megerősítést kell kérni.

 

Végül legyél tisztában azzal is, hogy bár ezekre a szerveződésekre a felügyelet nem alkalmazhatja a pénzügyi szervezetekre vonatkozó szigorú előírásokat, azért rendelkezik velük szemben hatósági jogosítvánnyal. A fogyasztói csoportokra pedig ugyanúgy vonatkoznak a Polgári Törvénykönyv, a Fogyasztóvédelmi Törvény vagy a Versenytörvény előírásai, mint bármely más gazdasági szervezetre.