Végtörlesztés? Téged is ért meglepetés?

Akár százezer forintot is kérnek egyes bankok attól, aki lakáshitelét hamarabb, vagyis a lejárati idő előtt akarja visszafizetni.

A cikk apropóját az adta,  hogy  van olyan pénzintézet,ahol  erről a szerződéskötés után döntenek és egyoldalúan módosítják a megállapodást.

A PSZÁF, már elmarasztalta emiatt az érintett bankokat, azok már intézkedtek az ügyfelek kártalanításáról, de ez nem vigasz.

Van olyan bank, amelyiknél fix díjakat alkalmaznak, van ahol a tőketartozás százalékában kell megfizetni a " hűtlenséget". Ez egyes bankoknál akár több százezer Ft-ot is jelenthet.

A fogyasztóvédők szerint a bankok gyakran úgy hirdetik a lakáshiteleiket, hogy az idő előtti törlesztés nem jár plusz kiadással. Majd egyoldalúan módosítják a szerződést, és több tízezres végtörlesztési díjat vesznek bele.

Jelen szabályozás szerint a bankokat nem köti az, hogy értesítse az ügyfelet a változásról, elég ha azt a hirdetményébe közzéteszik. A hitelintézeti törvény megengedi, hogy a bankok egyoldalúan, az ügyfelek beleeggyezése nélkül módosítsák a szerződést.

A PSZÁF és a Gazdasági Versenyhivatal ,szorgalmaz egy javaslatot  a hitelintézeti törvény bővítésére, amiben pontosabban meg lesznek fogalmazva a bankok kötelezettségei.

A tervek szerint az új törvényben pontosan megjelölik, hogy a bankok mikor változtathatnak egyoldalúan a díjakon. Ilyen lehet például, ha a bank is drágábban jut hozzá a hitel összegéhez.