Provident, KáPé és a többiek

A piaci szereplők közül egyre többen a bajban lévő emberek kiszolgáltatott helyzetéből
hasznot húzó uzsorásnak titulálják a gyorskölcsönöket kínáló vállalkozásokat. (Provident, KáPé és a többiek )

A cégeket folyamatosan támadják,sajnos a jelenlegi szabályozás nem elég szigorú a magas hiteldíjak kordában tartására. Az ombudsman kezdeményezte a kamatplafon bevezetését, amit a PSZÁF is támogat, de a döntés nálunk még várat magára. Nem úgy Lengyelországban, ahol már több mint két éve működik a kamatplafon intézménye.

Hazánkban a bankszövetség és az ombudsman is első körben a mindenkori jegybanki
alapkamat tízszeresében (85 %), más javaslatok a háromszorosában (25,5%) korlátoznák a hiteleket terhelő maximális kamatok mértékét. Jelenleg a piacon lévő szolgáltatók ettől jóval magasabb kamatszint mellett és a sorozatos ellenőrzések ellenére is folyamatosan végzik a tevékenységüket.

A magas teljes hiteldíj mutatókat a cégek üzletkötői szóban megpróbálják megszépíteni,
majd az ügyféllel aláíratják a feltételek megismeréséről szóló nyilatkozatot. A tájékoztatóban a tényadatok szerepelnek, csak a hitelfelvevőnek sokszor ideje, energiája sincs végigböngészni minden számot, vagy eleve járatlan a pénzügyekben.

A lengyel kormánynak sikerült határt szabni a kamatoknak, és az uzsorakölcsönök ideje
lejárt. A gyorskölcsönöket nyújtó pénzügyi vállalkozásokat ennek az intézkedésnek
megfelelően kötelezték a hitelezési- és az értékesítési politikájuk megváltoztatására és a
hiteltermékeik megújítására.

A módosítások a kamatot és a bírálati díjakat egyaránt érintették, mindkétköltség-nemben korlátozásokat vezettek be, amire sajnos hazánkban még nem biztosítanak lehetőséget a jogszabályok.

Elsősorban a rendkívüli gyorsaság és egyszerűség volt eddig a Provident legfontosabb versenyelőnye, melyért a fogyasztók igen nagy felárat is hajlandók fizetni, minden jel arra utal azonban, hogy a bankok is igyekeznek ebbe az irányba elmozdulni.

A szoros határidők persze az ingatlanfedezet nélkül nyújtott kisebb összegekre, jellemzően
500 ezer forint alatti kölcsönökre vonatkoznak.

A Budapest Bank Privát Kölcsön Expressz fedezet nélküli konstrukciója esetében a maximum 500 ezer Ft-os kérelmet fél óra alatt elbírálja a bank, majd az ügyfél akár készpénzben is felveheti a kért összeget.

A CIB Bank Gyorskölcsön összege 75 ezer és félmillió Ft között mozoghat, az elbírálás itt egy órán belül történik, majd rögtön folyósításra is kerül pénz.

Az OTP Bank az ügyfél kérelmét akár 30 perc alatt elbírálja fiókjaiban, így a kölcsön még az igénylés napján a számlára kerülhet.

A gyorskölcsönnel foglalkozó cégek a PSZÁF szerint is precízen ügyelnek az írott szabályok betartására, ezért sok esetben a panaszok ellenére sem tudják megfogni a szolgáltatókat.

Törvényi szabályozás nélkül a piacon működő cégek gondosan ügyelnek arra, hogy tájékoztatásuk megfeleljen a jelenlegi hivatalos előírásoknak.

A szolgáltatók annak ellenére sem kívánnak élni a havi törlesztés lehetőségével, hogy az
jelentősen lecsökkentené az akár 400 %-ot is elérő teljes hiteldíj mutatót. Szerintük az
ügyfeleknek így jobban tervezhetőek a kiadások, a szolgáltatók pedig nem csak jelentős
csúszással értesülnek az esetleges fizetési problémákról.

Érdekes eset, amikor a közel 600 000 Ft-os, HUF alapú,  OTP-s személyi kölcsönt ami havi szinten kb.16.000 Ft törlesztés mellett igényelhetett volna, lebeszélték egy jóval kissebb összegű kölcsönre ( kb.150 000 Ft ), mert a heti 4 000 Ft kiadás kisebb terhet jelent....

Van véleményed?