Befellegzett?

Elképzelhető, hogy a másodrendű jelzáloghitel-válság nyomán az Egyesült Államokban egyszer s mindenkorra befellegzett az önrész nélkül felvehető hiteleknek.

A hitelfelvevőknek legalább 3 százalékos önerőt kell felmutatniuk, de egyes részpiacokon - praktikusan ott, ahol az ingatlanárak nemcsak stagnálnak, de egyenesen csökkennek - 5 százalékos minimumot írnak elő.

Megégett jelzálog-biztosítók

A jelenség a tavaly kirobbant jelzálogpiaci válságra vezethető vissza, hiszen annak egyik kiváltó oka éppen az volt, hogy az úgynevezett "másodrendű" (rossz adósnak számító, illetve önerővel egyáltalán nem rendelkező) igénylőknek is nyakra-főre hiteleztek a bankok, az ingatlanárak szüntelen emelkedésére bazírozva.

Azóta az emelkedés szinte mindenütt a múlté. A legnagyobb veszteségeket természetesen a hitelintézetek, bankok szenvedték el, de sokat buktak a hirtelen megszaporodó bedőlt hiteleken a jelzálog-biztosítók is. Ezek az Észak-Amerikában elterjedt, nálunk kevésbé ismert tevékenységet folytató társaságok általában a 80 százalék fölötti finanszírozási arányú lakáshiteleket biztosítják.

Úgy fest, ez a szám mostantól nem érheti el a 100 százalékot, a cégek egymástól függetlenül visszatérnek a konzervatívabb hitelezési politikához. Minél több saját tőkét kockáztat a hitelfelvevő, annál nagyobb felelősséggel viseltetik

Alternatív megoldások

Az értékcsökkenés esetén az adós többel tartozik a banknak, mint amennyit az otthona ér.

Más szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy noha a klasszikus önerő nélküli hitelek valóban eltűnőben vannak, alternatív megoldások mindig is léteztek, és ezután is lehet terük.

Kreatív cégek

A hitelpiac szereplői nagyon kreatívak, egyre-másra tűnnek majd föl az egyéni termékek

Kétségtelen azonban, hogy ez egyelőre nem több megérzésnél: a pillanatnyi helyzet az, hogy saját erő nélkül szinte lehetetlen az Egyesült Államokban lakást venni.