Naprakészen a földhivatal?

<font face=verdana>Nagyváradon és Bukarestben már használják..

Az új rendszer azáltal, hogy on-line hozzáférést biztosít a közjegyzőknek a telekkönyvi kivonatok kérvényezéséhez és egyéb, ezzel kapcsolatos információkhoz, nemcsak felgyorsítja az ügyintézést, hanem biztonságosabbá is teszi azt.

A hitelesített telekkönyvi kivonatokat ezentúl csak közjegyzőn keresztül lehet igényelni, a dokumentum pedig a kiadási dátumtól számítva öt napig lesz érvényes.

Évekkel ezelőtt a magánszemélyek az általuk átvett telekkönyvi kivonatokkal könnyűszerrel követhettek el törvénysértést. Az akkor 48 órán át érvényes dokumentummal ugyanis ugyanazt az ingatlant más-más közjegyzőn keresztül akár több vásárlónak is eladhatták. Sajnos néhány szélhámos élt is ezzel a lehetőséggel. Ezzel az új rendszerrel viszont hasonló eset már nem fordulhat elő.

A lakosság információs célra kikérheti ingatlanának a telekkönyvi kivonatát, ezt a dokumentumot azonban adásvételi szerződéshez nem használhatja fel.

 Egyelőre tizenkét nagyváradi közjegyzővel kötöttek szerződést az on-line információszolgáltatásra, de várják a többi közjegyzőt vagy akár ügyvédet, akiknek előnyt jelentene ez a szolgáltatás.

 Az idén a városházával is szeretnék megkötni ebből a célból a szerződést, és minden olyan közhivatallal, amelynél az ügyintézéshez a telekkönyvi kivonatról információ szükséges. Ez a kérvényezőknek nem kerül pénzbe, csupán egy programot kell a számítógépükre telepíteniük, ha az interneten keresztül szeretnének kapcsolatot tartani a kataszteri és a telekkönyvi hivatallal.