Végtörlesztés? Megéri?

Rengeteg kérdést kaptam, a végtörlesztéssel kapcsolatban, sokféle kérdést, megpróbálom összegezni azt, amit eddig tudunk.

Elsősorban ki is élhet a végtörlesztéssel, milyen feltételek teljesítése szükséges, lássuk:

- Deviza alapú jelzáloghitel törlesztehtő (CHF,EUR,JPY), melyhez Magyarország területén lévő lakóingatlanon alapítottak jelzálogjogot.

- A végtörlesztést a jogosultak svájci frank esetében 180 forintos, euró esetében 250 forintos, japán jen esetében 2 forintos árfolyamon teljesíthetik.

Ez azt jelenti, hogy azok élhetnek e lehetőséggel akiknél a hitel folyósításának időpontjában, (nem a szerződés aláírásának időpontja számít) a vételi árfolyam nem volt magasabb 180 CHF-nál, vagy 250 EUR-nál, japán jen esetében 2 forintnál. Tehát ha valakinél például a folyósítás időpontjában a devizaárfolyam 187 Ft volt, már nem nyújthatja be az igényét.

Tipp: szabad felhasználású hitelek esetében meg kell nézni a bankszámlán mikor került jóváírásra azösszeg, lakáshitelek esetében pedig a banki ügyfélszolgálattól meg lehet tudakolni a pontos dátumot és az aznapi árfolyamot is, amennyiben nem vagy tisztában vele.

- A pénzintézeteknek kötelező a rögzített árfolyamokon elfogadni az adós végtörlesztés iránti igényét, ha az árfolyam a kölcsön folyósításakor nem volt ezeknél magasabb, valamint a hitelfolyósító június 30-ig nem mondta fel a kölcsönszerződésedet, pontosan fizetted a törlesztő részleteket.

Ha igénybe vetted korábban az áthidaló vagy az árfolyamrögzítés adta lehetőségeket, akkor a gyűjtőszámlán lévő hiteltartozást is figyelembe kell venned, kötelezően ki kell fizetned ezeket a tartozásokat is. 

- A banknak nem áll jogában mérlegelnie, hogy jogosult vagy-e a kedvezményes végtörlesztésre, köteles azt elfogadni!

- A földhivatalban a végtörlesztéssel kapcsolatos ügyintézési díjakat elengedik. (Tárgyánál fogva díjmentes:devizában felvett lakáscélú hitelbõl származó követelés törvényben rögzített árfolyamon történõ végtörlesztésével összefüggésben kezdeményezett jelzálogjog, végrehajtási jog,továbbá az elidegenítési és terhelési tilalom törlésére irányuló eljárás)

Ám a határidők betartása és az azoknak való megfelelés nem könnyű feladat, ez igaz a bankokra is és az adósokra is egyaránt.

Lássuk elsőre a bankra vonatkozó határidőket.

- A bankoknak 60 napon belül elő kell készíteniük a szerződés lezárását.

Ami az adóst illeti:

December 30-ig lehet a banknál az igényeket bejelenteni, ÍRÁSBAN! A következőket mindenképpen felejtsd el, ha valóban igényled: ígéret, szóbeli megállapodás, írásbeli megállapodásnak tűnő papír!

Minden esetben legyen a Te kezedben is egy igazolás arról, hogy ezt megtetted.

Tipp: adj be 2 példányt, amelyről egyet kérj vissza banki pecséttel ellátva, vagy a másolatra tegye rá a bank az eredeti pecsétjét, ezzel igazolva, hogy átvette a kérelmed.

Figyelj rá, hogy az igénybejelentéstől számítva 60 napod van arra, hogy teljesítsd a végtörlesztést.

Vigyázz!!! Ha nem saját megtakarításból fizeted vissza a hiteled hanem hitelből, a végtörlesztési igény beadását megelőzően tájékozódj a hitelfelvételi lehetőségeidről, nehogy az előminősítések, vagy a banki feltételek szigorodása miatt csússz ki a határidőből.

Felmerül a kérdés, hogyha nincs elegendő megtakarításod, akkor érdemes hitelből törlesztened?

Drága hitelt egyszerűen olcsóra cserélni? Jól hangzik, érdemes azonban elhessegetni a rózsaszín ködöt, és a bankokat karitatív intézményként feltüntető reklámok bámulása helyett alaposan átböngészni a csábító ajánlatok kisbetűs részeit is. 

Az ugyanis, hogy egy hitel alkalmas az addigi tartozások rendezésére, még nem jelenti, hogy mentesít is a további terhektől: legyen szó bármilyen kölcsönről, THM, kamat, kezelési és egyéb költségek mindig voltak, és mindig is lesznek, így ha nem figyelsz, az egyik gödörből beleeshetsz a másikba... (Erről írtam bővebben a Ha a közvetítő azzal keres meg, hogy váltsd ki a hiteled... leckében)

Van olyan pénzintézet, aki kijelentette, nem száll be a versenybe és nem ad hitelt, ha annak célja a deviza alapú hitel végtörlesztése, ráadássul a forint hitelek kamataink emelése a végtörlesztést igénybe kívánó venni adósoknak csupán a jelenlegi tőketartozásra hat ki, a havi terheket nem minden esetben enyhíti. 

Az pedig, hogy végül ki milyen feltételekkel juthat kedvező hitelhez, az egyéni elbíráláson múlik, ahol az ingatlanfedezet meglétén túl a jövedelem, a fizetési fegyelem és a fennálló tartozás mértéke is jelentősen nyomhat a latba, és befolyásolja például a THM vagy a törlesztőrészletek mértékének meghatározását.

Elméletileg a bank külön díjat és jutalékot nem számolhat fel ha végtörleszted a hiteled, de a törvény hagyott egy kiskaput, így azt gondolom mégiscsak kell számítani rá, hogy végtörlesztési díjat számolnak fel.

A Pénzintézetek már a Bíróságokhoz fordultak, így az adósnak és vagy az Államnak vállalnia kell annak kockázatát, hogy egy esetleges Alkotmánybírósági vagy Európai Bírósági jogorvoslat utáni komoly terheket fizetethetnek meg velük utólag. 

A hitelkiváltás pontos költségei egyenlőre még nem ismertek, azt sem tudni, egyáltalán mely hitelintézetek állnak elő olyan termékkel, mely alkalmas lesz a szóban forgó deviza hitelek kiváltására. 

Szó van róla, hogy ezen hitelek kamatait a kormány maximálná .... nem érdemes kapkodni.
Nem beszélve azokról a felröppent hírekről, miszerint akik egyösszegben végtörlesztenek,
vagyonosodási vizsgálatra számíthatnak. Természetesen ezt a NAV (APEH) cáfolja...

A devizahitellel rendelkező adósok megsegítésére kidolgozott programokban részt vevőket a jogszabály mentesíti a személyi jövedelemadó, az ajándékozási, illetve visszterhes vagyonátruházási illetékkötelezettség alól a pénzintézetek által elengedett követelés, az ingatlan értékesítéséből származó jövedelem, a kedvezményes bérleti díj formájában juttatott bevétel, illetve az ingatlan kedvezménnyel történő visszavásárlása után.

Európa és hazánk CDS mutatói folyamatos romlásról tesz tanúbizonyságot, ami előre vetítheti a további kamatemelést, kérdés, hogy az iparilag fejlett G20-as államok vezetők (november eleji találkozóján alapvetően eldőlhet, hogy milyen irányban halad tovább a világgazdaság) mennyire határozottak a cselekvésre annak érdekében, hogy végre megoldják a válságot, és biztosítsák a gazdaság talpra állását mind az euróövezetben, mind pedig azon kívül.

Ebben a helyzetben ki mernéd azt mondani nyugodt szívvel, hogy jó ötletnek találod a végtörlesztést!?