Mi lesz veled nyugdíj?


Egyre csökken és öregszik Magyarország lakossága, ezért folyamatosan fogy az aktív keresők száma, miközben nő a nyugdíjasok száma. A fejlett országokban élő fiatalok már nem számíthatnak arra, hogy idős korukban az állami nyugdíjrendszer képes lesz eltartani őket...



Az öngondoskodás nem egy elcsépelt szlogen, hanem válasz arra a kihívásra, amit a kedvezőtlen demográfiai folyamatok vetítenek előre. A fejlett világban egyre magasabb lesz az idősek arány a teljes a társadalmon belül, amely nemcsak társadalmi változásokkal jár együtt, de jelentős gazdasági hatása is lesz. A társadalom elöregedésének hatásai a következő évtizedekben még jóval érezhetőbbek lesznek, mint eddig, és ez mindenkit személyesen fog érinteni.

Magyarország népességének alakulására a következő évtizedek során egyértelműen a csökkenés lesz jellemző, 2050-re az ország lakosságának száma 9 millióra eshet, miközben 2045 táján a várható élettartam a 2005 körüli 72,4 évről 79,6 évre növekszik. A természetes negatív növekedést a pozitív bevándorlási mérleg nem képes kiegyenlíteni. A túl alacsony születési arány - jelenleg 1,5 gyermekszülés jut egy nőre - és a lakosság számában az idősek növekvő részaránya a korstruktúra egyértelmű eltolódásához vezetett. Jövőre, a magyar történelemben első alkalommal haladja meg a 65 év fölöttiek számának részaránya a legfeljebb 14 évesek arányát, miközben az évezred közepéig a keresőképes lakosság létszáma mintegy 1,5 millióval esik vissza.

Az állam viszont nem hajlandó gondoskodni egyszerű polgárairól, nincs rá pénz. Ez van.
Ha elkezdünk számolni, kiderül, hogy nyugdíjunk kb. tized akkora lesz, mint nyugdíjba vonulásunk időpontjában a jövedelmünk.

Ez nem azt jelenti, hogy életszínvonalunk a tizedére esik vissza, hanem azt, hogy a lakásrezsinket sem tudjuk majd kifizetni. 2012 -től nincs állami garancia a nyugdíjra. Izgalmas, nem? Ja! És adóköteles lesz a nyugdíj. Tudtad? 

 50 év múlva csak a 70 év felettieknek adnak majd nyugdíjat, és azok közül is csak a nagyon rászorultaknak és csupán nagyon szerény összeget. A többieknek magukról kell gondoskodniuk.






 

 



 

 

  

Címkék: nyugdíj