Új lakástámogatási rendszer, október 1-től

Hogy miért is szünteti meg július 1-től a szocpolt és a kamattámogatott lakáshitelt a kormány, mert az intézkedésekkel elérhető költségvetési megtakarítás 2009-ben (július 1-jei felfüggesztéssel számolva) 25,6 milliárd forint, 2010-ben évi 68,6 milliárd forint, 2011-ben évi 78,3 milliárd forint. Összesen 172,5 milliárd forint és az EU-val és IMF-fel megkötött megállapodásnak is része a lakástámogatások megszüntetése.

Megkaphatják-e azok a támogatott hitelt, akiknek a bank július 1-jéig csak befogadja a kérelmét, vagy csak azoknak jár majd, akiknek meg is ítélte ezeket a pénzintézet a bankoknak nem ilyen egyértelmű ez, ha ugyanis a rendelet felfüggesztése jogszerűnek tekinti a hitelkérelem benyújtását és annak a bank részéről való visszaigazolását, akkor megvan a támogatás - mondta, ha viszont a hitelbírálati szakasz további fázisát írják elő jogvesztő elemként, akkor a támogatásra már kevés az idő így a későn ébredők közül sokan biztosan nem kapják majd meg.


Új lakástámogatási rendszer
 
Ami eddig körvonalazódni látszik az az, hogy használt lakásra nem lehet majd hiteltámogatást szerezni, az új kamattámogatási forma 2009. október 1-jétől lesz igényelhető a hitelintézeteknél.

Az állami kamattámogatással nyújtott hitelt új lakás építésére vagy vásárlására, valamint korszerűsítésre lehet majd  felhasználni. A lakás vételára nem haladhatja meg a fővárosban és a megyei jogú városokban a 25, egyéb településeken a 20 millió forintot.

A hitel összege pedig nem haladhatja meg lakás építése, új lakás vásárlása esetén a fővárosban és a megyei jogú városokban a 12,5 millió, egyéb településeken a 10 millió forintot, lakás korszerűsítése esetén az 5 millió forintot.

A kamattámogatás mértéke új lakáscél megvalósítása esetén az állampapírhozam 50%-a, lakáskorszerűsítés esetén 40%-a. A 45. életévüket be nem töltött, két- vagy több gyermeket nevelő családoknál a kamattámogatás intenzitása, új lakás vásárlása vagy építése esetén, a gyermekek számával nő: 2 gyermek esetében 52%, 3 gyermek esetében 55%, 4 gyermek esetében 59%, 5 gyermek esetében 64%, 6 vagy több gyermek esetében 70%.

Az igénylési alapfeltételek között szerepel még, hogy akik öt éven belül értékesítették lakásukat, azoknak az eladott lakás vételárát be kell forgatniuk az új otthonukéba, illetve a támogatott kölcsönből épített, vásárolt, korszerűsített lakás legalább egy évig nem adható el. A kitételek sora azzal folytatódik, hogy az igénylőknek legalább 50 százalékot elérő tulajdoni hányadot kell szerezniük az új lakásban, illetve abban életvitelszerűen bent kell majd lakniuk, nem adhatják bérbe sem.

Új szabály az is, hogy a kincstár méltányosságot nem gyakorolhat a támogatások visszafizetése során. Egyedül részletfizetést engedélyezhet, de azt is csak az adó visszatérítési támogatásnál és a fél szocpolnál teheti meg.

A kormány módosította a fiatalok lakáskölcsönéhez kapcsolódó állami kezesség néhány szabályát is. Az állami kezesség az építési költség, illetve a vételár eddigi 90 százaléka helyett csak a 70 százalékáig jár, az is csak a forinthitelek után. (Fészekrakó hitel)

Az adóhatóság behajtási lehetősége is szűkül: a hitel felmondása után 180 napja van a kezességvállalásból származó jogainak érvényesítésére, eddig nem volt ilyen határidő. lakástámogatási rendszer felfüggesztése jelentősen mérsékli a költségvetés kiadásait.

A vagyonadóról szólva, hogy továbbra is megmarad az a rendelkezés, miszerint a 30 millió forint alatti lakóingatlanok tulajdonosai mentesülnek az adó megfizetése alól, de változás lenne az, hogy ez a mentesség csak akkor járna, ha az adóalanynak legalább 50 százalékos tulajdonában van az ingatlan, amelyben életvitelszerűen benne is lakik.

Az adó mértéke változott a korábbi tervekhez képest: a 30 millió forintnál nagyobb értékű ingatlanok esetében 0-30 millió forint között 0,25 százalék, 30-50 millió forint között 0,35 százalék, 50 millió forint felett pedig 0,5 százalék lesz jövőre a három kulcs.

 

 

Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com